9 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί οι ελληνικές πόλεις είναι μη φιλικές προς ΑμεΑ ; Ποιος φταίει; Ποιοι είναι υπεύθυνοι;




Μια κατηγορία πολιτών (στην οποία ανήκει και η υποφαινόμενη) αντιμετωπίζει δυσχέρεια στην καθημερινή της αυτόνομη διαβίωση. Ο λόγος για τα Άτομα με Αναπηρία. Οι δυσκολίες γίνονται ακόμα περισσότερες όταν η πόλη που ζούμε είναι αφιλόξενη για εμάς.
Γιατί άραγε; Τι και ποιος φταίει; Ποιοι είναι υπεύθυνοι;


Χωρίς πρόσβαση στην καθημερινότητά μας, δεν έχουμε ίσες ευκαιρίες έτσι ώστε να είμαστε ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Μιλάω για πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, στις υπηρεσίες, στα θέατρα, στα εστιατόρια, στα καφέ, στα γυμναστήρια, στην επικοινωνία, στην πληροφορία.
Η ποιότητα ζωής ενός ατόμου με αναπηρία μειώνεται δραματικά όταν δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του, όταν δεν μπορεί να ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία και να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες.


Ας γίνει κάτι έστω και τώρα:
Να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ , ιδιαίτερα σε ιατρεία, μικροβιολογικά εργαστήρια, στην υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.
Να δημιουργηθούν ράμπες και οδηγοί όδευσης τυφλών.
Να τοποθετηθούν ειδικές κούνιες στην παιδική χαρά της πόλης και στην κάθε παιδική χαρά στις κοινότητες για παιδιά ΑμεΑ ώστε να είναι ασφαλές το παιχνίδι των παιδιών.
Να δημιουργηθούν αθλητικές δραστηριότητες για έφηβους και ενήλικες ΑμεΑ.
Σύμφωνα με την διεθνή σύμβαση δικαιωμάτων ΑμεΑ ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή με υποδομές και με τις πράξεις τους θα πρέπει να καταργούν κάθε μορφή διάκρισης σε βάρος των ΑμεΑ και να προάγουν την ισότητα.
Τα άτομα με αναπηρία είναι πολίτες με τα ίδια όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες όπως όλοι. Σε μία κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της θα έπρεπε να έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα και ίση μεταχείριση.


Παπαζώη Αγλαΐα
Γραμματέας του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Ν. Θεσπρωτιας


https://www.thespro.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !