13 Σεπτεμβρίου 2023

Μειωμένος κατά 1400 περίπου κατοίκους ο πρώην Δήμος Ανατολικού Ολύμπου


Για εμάς εδώ στο Katerinipress η υπογεννητικότητα και η ερήμωση των χωριών μας είναι μείζον θέμα. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν με απλούς αριθμούς 20ετίας να ταρακουνήσουμε τα λιμνάζοντα νερά και να δραστηριοποιήσουμε τους υποψήφιους Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχη, Βουλευτές, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους ν' αναλάβουν δράση. Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα ανα πρωην Δήμο της Πιερίας. Τα νούμερα λένε αλήθειες.....Αν δεν προλάβουμε τώρα το κακό, αύριο θα είναι αργά. Ας δούμε τα στοιχεία για τον πρώην Δήμο Ανατολικού Ολύμπου.






Ο Δήμος Ανατολικού Ολύμπου του Νομού Πιερίας με έδρα τη Λεπτοκαρυά, ήταν δήμος που συστάθηκε με το σχέδιο Καποδίστριας με . Ήταν ο νοτιότερος δήμος του νομού και αποτελούσε το σύνορο μεταξύ των περιφερειών της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Συνόρευε βόρεια με τον Δήμο Λιτοχώρου, νότια με τον Νομό Λαρίσης, ενώ ανατολικά βρεχόταν από τον Θερμαϊκό Κόλπο. Με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης εντάχθηκε στον Δήμο Δίου - Ολύμπου.

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δήμο περιλαμβάνονταν τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμοί:

Δ.δ. Λεπτοκαρυάς -- η Λεπτοκαρυά [ 4.225 ]
Δ.δ. Παντελεήμονος [ 1.187 ]
Δ.δ. Πλαταμώνος -- ο Πλαταμών [ 2.197 ]
Δ.δ. Πόρων [ 741 ]
Δ.δ. Σκοτίνης [ 1.024 ]



πληθυσμό 2001 9.374 κατοίκους






Πληθυσμός 2021





ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ 7.999
Δημοτική Κοινότητα Λεπτοκαρυάς 3.612
Δημοτική Κοινότητα Παντελεήμονος 883
Δημοτική Κοινότητα Πλαταμώνος 1.896
Δημοτική Κοινότητα Πόρων 751
Δημοτική Κοινότητα Σκοτίνης 857






Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο πρώην Δήμος Ανατολικού Ολύμπου μειώθηκε κατα περίπου 1400 κατοίκους τα τελευταία χρόνια.

Σημαντική η μείωση στην Λεπτοκαρυά ή οποία "έχασε" πάνω από 600 κατοίκους την τελευταία 20ετία.

Ο Πλαταμώνας επίσης είναι πλεον μικρότερος κατά 200 κατοίκους, ο Νέος Παντελεήμονας κέρδισε20 κατοικους, οι Νέοι Πόροι μεγάλωσαν κατα 60 περίπου κατοίκους, ενώ η Σκοτίνα έχασε 100 περίπου κατοίκους.

Δεν ρίχνουμε ευθύνες πουθενά. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αναμένουμε ιδέες, προτάσεις, πράξεις από τους υποψηφίους και αυριανούς Δημάρχους ή συμβούλους τις οποίες φυσικά και θα δημοσιεύσουμε στο Katerinipress.


Ρεπορτάζ-Επιμέλεια
Χάρης Μπαζάκος

Πηγή Στατιστικών Στοιχείων https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !