7 Ιουνίου 2022

Αυτή θα είναι σύντομα η νέα εικόνα του λιμανιού της Παραλίας Κατερίνης




Ολική μεταμόρφωση προβλέπεται για το λιμάνι της Παραλίας του Δήμου Κατερίνης, που θα περιλαμβάνει ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους, χώρο “όασης” αλλά και υποδομή που θα καλύψει τις ανάγκες του προς υλοποίηση Υδατοδρομίου. Το Pieriasocial.gr φέρνει στη δημοσιότητα τη μελέτη που εκπόνησε ο Αρχιτέκτονας Στέφανος Μπαλάφας, μια εξαιρετική μελέτη ανάπλασης και αξιοποίησης κάθε σημείου του λιμανιού, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλους Πιεριείς και επισκέπτες. Οι προσπάθειες του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Πιερίας Στέργιου Μπουσνάκη και των μελών του Δ.Σ είναι συνεχείς προκειμένου να αλλάξει πρόσωπο, ένα από τα ωραιότερα σημεία της Παραλίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και παράλληλα αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου.

Η μελέτη

Περπατώντας την ακτογραμμή της Ολυμπιακής Ριβιέρας, στον ασφαλή όρμο της Παραλίας, συναντάς την τοποθεσία όπου λιμενίζονται όχι μόνο τα μικρά σκάφη, αλλά και οι ταραχώδεις και ανέμελες αντηχήσεις τόσο των φυσικής ομορφιάς στοιχείων που προσφέρει η θάλασσα, όσο και των επισκεπτών του τουριστικού αυτού θέρετρου της Βορείου Ελλάδος. Τα φυσικά και τεχνητά σημεία αναφοράς του Λιμένα χρησιμοποιούνται για να επαναπροσδιοριστεί και να ‘ζυμωθεί’ η ανάπλαση του Λιμένα και της Χερσαίας Ζώνης γύρω από αυτή.


Οι (2) Φάροι ως σημεία Αναφοράς εκπέμπουν & μέσω των Οριζόντιων Αναλαμπών δημιουργούν τον Μαίανδρο με την Εναλλαγή & Σύνθεση των Ευθειών & Κυρτών Γραμμών που αναπαρίσταται στον σχεδιασμό και διαμόρφωση της Χερσαίας Ζώνης. Όπως ο Μαίανδρος στόλιζε την Ζωφόρο (Φέρνω Ζωή) έτσι & η ταινιακή σύνθεση στην παραλιακή ανάπλαση, με την εναλλαγή των υλικών & των στοιχείων της φύσης δονούν & ‘γεμίζουν με Ζωή την Χερσαία ζώνη του Λιμένα.


Ο Λιμένας φιλοξενεί (4) μεγάλα ‘Κοχύλια’, που αγκυστρώνονται στο σημείο επαφής Θάλασσας με Στεριά. Είναι τα ‘Κοχύλια του νέου υπο αδειοδότηση Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης. Τα ‘Κοχύλια’ που μας προτρέπουν να αφουγκραστούμε τον παφλασμό των κυμάτων, το βουητό, την αντήχηση της θάλασσας και παράλληλα τις παύσεις του νερού χτυπώντας στην αμμουδιά. Η αναπαράσταση και η εναλλαγή των έντονων αυτών συναισθημάτων αποτυπώνεται στο νέο κτίριο που εδράζεται στην άκρη του Λιμένα του Οικισμού της Παραλίας. Το μακρύ σκούρο κτίριο που ‘τρέχει’ στον Άξονα Βορράς-Νότος στον Α’ όροφο αναπαριστά την αμμουδιά και τα (4) άσπρα κουτιά που τέμνουν εγκάρσια το μακρύ κτίριο, τα ‘Κοχύλια’, τα οποία και λειτουργούν καταλυτικά μεταφέροντας σε όλους μας, τις αντηχήσεις του υδάτινου στοιχείου της θάλασσας.

https://pieriasocial.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !