9 Μαΐου 2022

«Πέρα από τους Δεινόσαυρους» Μαστόδοντας - Νεοκαισάρεια




Το Σάββατο 07 Μαΐου 2022 ο Όμιλός μας διοργάνωσε υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης, Πολυθεματική Πολιτιστική Εκδήλωση με θέμα «Πέρα από τους Δεινόσαυρους». Στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ του Δημοτικού Πάρκου που διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης. Βασικός στόχος της Πολυθεματικής Πολιτιστικής Εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των πολιτών της πόλης μας της πολυετούς διαδρομής της ανακάλυψης των παλαιοντολογικών ευρημάτων του μαστόδοντα Νεοκαισάρειας και της ολοκλήρωσης του Εκθετηρίου του «ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑ». Η πρώτη φάση της ανακάλυψης έχει ολοκληρωθεί, παρόλα αυτά συνεχίζουμε και σε αυτήν την κατεύθυνση με την προετοιμασία των ερευνών σε νέα παλαιοντολογική θέση. Οι οποίες θα λάβουν χώρα στα μέσα Ιουνίου του 2022. Η επόμενη φάση του σχεδιασμού μας στοχεύει πλέον στην ανάδειξη των ευρημάτων αλλά και του Εκθετηρίου σε πόλο έλξης τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα, την ανάδειξη μιας νέας τουριστικής θεματικής ενότητας για την πόλη μας και την Πιερία ευρύτερα, όσο και για την δημιουργία μιας νέας γεωπαλαιοντολογικής διαδρομής.


Η πρώτη ενότητα της εκδήλωσής μας είχε ως θέμα: «Ζωγραφίζοντας Μαστόδοντες & Δεινόσαυρους» με τον Αλέξανδρο Ραπουτίκα. Στόχος μας ήταν οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να αποτυπώσουν με την δική τους ματιά και την δική τους φαντασία την εμπειρία της παρατήρησης των δεινοσαύρων καθώς και του παλαιοπεριβάλλοντος της Πιερίας μέσω της ζωγραφικής. Η συμμετοχή στην συγκεκριμένη θεματική ενότητα ήταν μαζική, δείχνοντάς μας την αγάπη μικρών και μεγάλων για την παλαιοντολογία. Ουσιαστικά μας μετέδωσαν το μήνυμα της δυναμικής που μπορεί να προσδώσει η παλαιοντολογία στην εκπαίδευση, στον τουρισμό και στην ανάπτυξη του τόπου μας συνολικά. Την προσπάθεια των μικρών μας φίλων υποστήριξαν ο ζωγράφος Αλέξανδρος Ραπουτίκας και οι εκπαιδευτικοί Χριστίνα Γαργαγιέτα και Κατερίνα Τσιαουσίδου οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά!

Η δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης είχε ως θέμα: «Πέρα από τους Δεινόσαυρους» και ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών του Δήμου μας για την γέννηση της Πιερίας, του παλαιοπεριβάλλοντος που επικρατούσε πριν από 6-9.000.000 έτη καθώς και την ζωή και το ρόλο των μαστοδόντων σε αυτήν. Την επιστημονική ενημέρωση έκαναν η Δρ Γεωλογίας – Βιολογίας και καθηγήτρια Α.Π.Θ. Παλαιοντολόγος κα Ευαγγαλία Τσουκαλά, ο Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Α.Μ.Φ.Ι.Θ. κος Σπύρος Παυλίδης και ο Δρ Παλαιοντολογίας και ερευνητής στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Εχίδιο Φερούγλιο της Παταγονίας κος Ευάγγελος Βλάχος.

Την εκδήλωση τίμησαν εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. κος Γεώργιος Τσιαλός, ο οποίος απεύθυνε και σχετικό χαιρετισμό τονίζοντας την στήριξη τόσο του ίδιου του Δημάρχου κου Κωνσταντίνου Κουκοδήμου όσο και συνολικά της Διοίκησης του Δήμου στην προσπάθεια του Ομίλου μας. Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης κος Γεώργιος Νταντάμης, εκπρόσωποι των Βουλευτών Πιερίας, της κας Άννα Μάνη και Μπέττυ Σκούφα, ο Πρόεδρος του «Λίκνου των Μουσών» κος Αναστάσιος Γκρέμος καθώς και αρκετοί φίλοι και συμπολίτες μας.

Η πρωτοβουλία του Δημάρχου Κατερίνης κου Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, των συνεργατών του, της Διοίκησης συνολικά, να εισαγάγουν την Παλαιοντολογία με θέμα «Οι δεινόσαυροι δραπέτευσαν» και μέσω αυτού, την ανάδειξη των παλαιοντολογικών ευρημάτων του μαστόδοντα της Νεοκαισάρειας στο επίκεντρο του 1ου Φεστιβάλ του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Διότι μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν αυτήν την πρωτοβουλία που έδωσε την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης, διασκέδασης και γνώσης. Στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος συνέβαλε η άοκνη προσπάθεια όλων των Δημοτικών Υπαλλήλων οι οποίοι ήταν συνεχώς δίπλα σε όλους τους συμμετέχοντες για προσφέρουν απλόχερα λύσης σε όποιο ζήτημα προέκυπτε.

Παράλληλα εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς όλους του εθελοντές που συνέβαλαν στην επιτυχή παρουσία του Ομίλου μας στο 1ο Φεστιβάλ του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης καθώς και στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Όμιλός μας. Ευελπιστούμε σύντομα να μπορούμε να σας μεταφέρουμε ευχάριστα νέα για ακόμη πιο σημαντικές ανακαλύψεις.

Ευχαριστούμε όλους όσους στηρίζετε τις προσπάθειές μας όλα αυτά τα χρόνια. Το ενδιαφέρον και η αγάπη σας στις προσπάθειές μας είναι βασική προϋπόθεση να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και διάθεση τις προσπάθειές μας.

Ακολουθεί σχετικό φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα όλες αυτές τις ημέρες τόσο στο περίπτερο του Μαστόδοντα όσο και στις δύο Πολυθεματικές Πολιτιστικές Εκδηλώσεις.


image.pngimage.png
image.pngimage.png
image.pngimage.png
image.pngimage.png
image.pngimage.png
image.pngimage.png


Με Εκτίμηση

   Το  Δ.Σ.
Όμιλος Φίλων της Φύσης & του Ανθρώπου
«Μαστόδοντας - Νεοκαισάρεια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !