19 Αυγούστου 2023

Προσοχή: Οι Χελώνες καρέτα-καρέτα επιτίθενται σε λουόμενους




Αξιοθαύμαστη είναι η εικόνα δύο θαλασσίων χελωνών καρέτα-καρέτα στον όρμο του Λιμενίου στη Μάνη, όπου εδώ και λίγα χρόνια έχουν βρει το καταφύγιό τους. Τα ζώα προσφέρουν ένα σπάνιο θέαμα στους επισκέπτες που τις παρατηρούν σε ατελείωτα παιχνίδια και κολύμπι κοντά στην ακτή.

Τι γίνεται όμως όταν οι χελώνες βρεθούν να κολυμπούν ανάμεσα σε λουόμενους; Τότε σίγουρα το θέαμα παύει να είναι ευχάριστο, καθώς η παρουσία τους έχει συνδεθεί με επιθέσεις στους ανθρώπους και προκαλεί φόβο. Μάλιστα, τα περιστατικά δαγκώματος από χελώνα που έχουν καταγραφεί στα μητρώα του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης τα προηγούμενα καλοκαίρια ξεπερνούν τα 200, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν 35 νέα περιστατικά επίθεσης κατά τη φετινή περίοδο.

Για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά των ζώων, ευθύνη έχει φυσικά ο άνθρωπος, που, όπως εξηγεί ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», αντιμετωπίζει λανθασμένα αυτό το άγριο είδος της θάλασσας όπως τα κατοικίδια.

Τη συνδρομή του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» για την ενημέρωση των λουόμενων στο Λιμένι ζήτησαν ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο Γυθείου, προκειμένου να προστατευτούν τόσο οι άνθρωποι όσο και τα θαλάσσια πλάσματα. Έτσι, οι ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί είναι λάθος να ταΐζουμε τις καρέτα-καρέτα, να προσπαθούμε να τις αγγίξουμε, αλλά και πως η ανθρώπινη παρέμβαση έχει οδηγήσει σε επιθέσεις εναντίον του.

Σύμφωνα με τον «ΑΡΧΕΛΩΝ», σε περιοχές όπου μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, αντιμετωπίζει τους λουόμενους αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στον τόπο διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από εκεί. Έτσι, μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο, ενώ αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει.

Αυτό συμβαίνει και στο Λιμένι, όπου παρατηρείται να ρίχνονται συστηματικά στη θάλασσα από εγκαταστάσεις υπολείμματα θαλάσσιων οργανισμών, προς κατανάλωση από τις θαλάσσιες χελώνες που ζουν εκεί. Όμως, η απόρριψη νεκρών οργανισμών και υπολειμμάτων τροφής στη θάλασσα αποτελεί ρύπανση που διώκεται ποινικά και αποτελεί όχληση σε προστατευόμενα είδη.

Με γνώμονα την καλλιέργεια γνώσης για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων και την ανάπτυξη περισσότερου σεβασμού απέναντι στη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη, ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» παραθέτει τις ακόλουθες οδηγίες προς τους λουόμενους:

1. Μην πλησιάζετε τις θαλάσσιες χελώνες - Κρατάτε αποστάσεις

2. Αποφύγετε την επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες - Κίνδυνος τραυματισμού

3. Το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο. Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες




https://lakonikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !