9 Απριλίου 2023

Μυσταγωγία Στον Άη Γιώργη της Μεσαίας Μηλιάς




Όταν ο ‘επιτάφιος’ του ποιητή συναντιέται με τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΘΡΗΝΟ.

Όταν τα εκκλησιαστικά κείμενα, οι ψαλμοί, συναντούν τα λογοτεχνικά κείμενα (με τη σοφή επιλογή του Γιώργου Χ. Χανδόλια).

Όταν εναλλάσσονται τα αναγνώσματα από τους ηθοποιούς Κώστα Μυστακίδη και Μελίνα Παπαδοπούλου, με τους ψαλμούς από τους ιεροψάλτες Διονύση Ευθυμιάδη και Χάρη Αντωνίου.

Όταν η μάνα Παναγιά θρηνεί για τον μοναχογιό της, όπως και η κάθε μάνα κλαίει για το παιδί της κι αρνείται να δεχτεί πως δε θα το ξαναδεί.

Όταν τα λιτά μουσικά όργανα ( κανονάκι, βιολί, λαούτο, κιθάρα και κλαρίνο) με τους μουσικούς: Διονύση Ευθυμιάδη-Γιάννη Δασιόπουλο -το μαέστρο Νίκο Πατρή- Μανώλη Καρανάτσιο και Γιώργο Τσιρίμπαση. συνοδεύουν τις εκπληκτικές φωνές των δυο κοριτσιών Χρυσάνθης Ευαγγελοπούλου και Γεωργίας Μαρινοπούλου.

Κι όταν όλα αυτά προκύπτουν από τη συνεργασία του Γρηγόρη Παπαχρήστου με το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και του καλλιτέχνη , ηθοποιού και σκηνοθέτη, Γιώργου Χρ. Χανδόλια

Τότε όλο το εκκλησίασμα με πολλή προσπάθεια συγκρατεί έναν λυγμό και όλα τα μάτια παραμένουν βουρκωμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετουργίας (περί αυτού επρόκειτο)

Ιδιαίτερα όταν η Γεωργία με σπαρακτική φωνή αποδίδει το μοιρολόι, η συγκίνηση εκτοξεύεται. Όλα αυτά σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, το σούρουπο της Τετάρτης 5 Απριλίου, στον εμβληματικό ναό του Αη Γώργη, στη Μεσαία Μηλιά.

Αν έτσι αισθάνθηκαν οι φιλοξενούμενοι, μπορεί κανείς να καταλάβει πώς ζήσαμε αυτήν τη βραδιά οι Μηλιώτες- τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι- καθώς στη μνήμη μας ήρθε η εικόνα με τη μορφή του παπα-Θόδωρου, με το ηλιοκαμένο πρόσωπο και τα ροζιασμένα χέρια, να βγαίνει στην ωραία πύλη, μια μορφή βγαλμένη λες από τα Αναγνωστικά της εποχής.

Κι ο παπα-Βαγγέλης οικοδεσπότης άψογος, μας υποδέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο και πάντα με τον καλό το λόγο για όλους. Και παρότι δεν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ήταν ολοφάνερη η χαρά του και η συγκίνησή του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές.



ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!



Γιάννης Πούλιος




[Τίμησαν την εκδήλωση οι κυρίες της πολιτικής: η βουλεύτρια κ. Μπέττυ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σοφία Μαυρίδου και η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρία Τερζίδου που εκπροσώπησε και τον Δήμαρχο κ. Κώστα Κουκοδήμο.]





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !