24 Φεβρουαρίου 2023

Ολυμπία Αποστόλου: "Μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προστάτευσε την πρώτη κατοικία"
Η ιδιοκατοίκηση, η επιθυμία του Έλληνα να έχει ένα κεραμίδι δικό του πάνω από το κεφάλι του, να φτιάξει ένα διαμέρισμα για να βοηθήσει το παιδί του να νιώσει ασφάλεια, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι ένα χαρακτηριστικό που λοιδορείται ως μικροαστισμός και ως άγνοια της σύγχρονης οικονομίας που θεωρεί την ιδιοκτησία ακινήτων ως οικονομική επένδυση και μόνο.


Είναι όμως και ένα χαρακτηριστικό που προστάτευσε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, αφού τουλάχιστον αποφύγαμε να δούμε στους δρόμους των πόλεων μας δεκάδες χιλιάδες άστεγους. Η αστεγία είναι ένα σημαντικό και υπαρκτό πρόβλημα, αλλά περιορισμένο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η έκρηξη στις τιμές των ενοικίων αποδεικνύει τη σημασία της ιδιοκτησίας της πρώτης κατοικίας.

Το 2010, με την πιο σκληρή τρόικα να διαφωνεί, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. νομοθέτησε την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά από απόφαση δικαστηρίου. Αναγνωρίζεται πλέον από όλους ότι αυτός ο νόμος ήταν ο μόνος που παρείχε αποτελεσματική προστασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε αυτό τον νόμο. Τον κατήργησε ως κυβέρνηση. Νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μετέτρεψε σε αυτόφωρο το αδίκημα της παρεμπόδισής τους. Νομοθέτησε τη δυνατότητα των funds να αγοράζουν δάνεια, ακόμα και αν εκκρεμούσε δικαστική απόφαση.

Η Νέα Δημοκρατία κατήργησε τελείως κάθε προστασία. Νομοθέτησε έναν αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης που έχει χρησιμοποιηθεί από μόλις 3.320 οφειλέτες. Αρνείται να νομοθετήσει και πάλι ώστε να προστατέψει ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις από μαζικούς πλειστηριασμούς και κρύβεται πίσω από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με επικαιροποίηση των οικονομικών όρων, αλλά Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να την ψηφίσουν.

Τα γεγονότα λοιπόν αποδεικνύουν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν και παραμένει το μόνο κόμμα που προστάτευσε αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία. Και θα το ξανακάνει αν του δοθεί η ευκαιρία.
Ολυμπία Αποστόλου

Υποψήφια Βουλευτής Ημαθίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κίνημα Αλλαγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !