24 Φεβρουαρίου 2023

Δεκαπενθήμερο ελεύθερης εξέτασης όσφρησης στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”
Εξετάσεις όσφρησης παρέχει το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου σε όσους πάσχουν από συναφείς διαταραχές, από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου έως την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023.


Η πρωτοβουλία του Ιατρείου Όσφρησης και Γεύσης της Β΄ ΩΡΛ Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υλοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία στις 27 Φεβρουαρίου.


Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατά το 15ήμερο ελεύθερης εξέτασης της όσφρησης θα δοθεί δυνατότητα σε ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την όσφρηση και επιθυμούν να εξεταστούν, να επισκεφθούν έναν ειδικό ιατρό, μετά από συνεννόηση στα τηλέφωνα 6973229525, 6978436964 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις jordan_orl@hotmail.com και kgarefis@hotmail.com.
Το 20% έχουν πιο αδύναμη όσφρηση

Εκτιμάται ότι στον γενικό πληθυσμό ένας στους πέντε ανθρώπους έχει πιο αδύναμη όσφρηση. Στα άτομα άνω των 65 ετών το ποσοστό είναι 50%.


«Οι τρεις κύριες αιτίες οσφρητικής δυσλειτουργίας είναι οι ιώσεις του ανωτέρου αναπνευστικού, η χρόνια ρινοκολπίτιδα και οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις» εξηγεί ο υπεύθυνος του Ιατρείου Όσφρησης και Γεύσης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ Ιορδάνης Κωνσταντινίδης.

«H απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται σε κάποιον όγκο της περιοχής της βάσης του κρανίου, ενώ μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα νευροεκφυλιστικού νοσήματος όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ», προσθέτει.

Όπως υπενθυμίζει ο ίδιος, η Covid-19 έχει συχνά ως πρώιμο σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης και γεύσης, ενώ ακόμη και σήμερα, αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ικανότητά τους να μυρίζουν και να γεύονται, αρκετό καιρό μετά την νόσηση.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !