19 Φεβρουαρίου 2023

Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κατερίνης




Το ίδρυμα λειτούργησε αρχικώς με πρωτοβουλία του αειμνήστου Μητροπολίτου Κίτρους κυρού Βαρνάβα, κάτω από την ευθύνη του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Θείας Αναλήψεως Κατερίνης το έτος 1961 ως «Στέγη Γερόντων η Ανάληψις» σε διαμέρισμα της αειμνήστου 'Ελλης Κουρκουμπέτη στην πόλη της Κατερίνης, με πρώτο διευθυντή τον τότε προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Μιχαήλ Καρδαμάκη.

Το όραμα του τότε Μητροπολίτου κ. Βαρνάβα, ήταν η φιλανθρωπική αυτή διακονία της τοπικής Εκκλησίας να αυξηθεί και μέσα σε άνετους και σύγχρονους χώρους να φιλοξενούνται οι απόμαχοι της ζωής.

Έτσι με ενέργειές του, περιέρχονται στην Ιερά Μητρόπολη και στη θέση Προσήλιο του Σβορώνου αγροτεμάχιο είκοσι (20) περίπου στρέμματα τα οποία προσέφερε η Διεύθυνση Γεωργίας από ανταλλαγή που έκανε με κατοίκους του χωριού Σβορώνου. Οι οικογένειες που έχουν δωρίσει τα οικόπεδα τους ανέρχονται σε (13) δεκατρείς τον αριθμό. Έγινε με συμβολαιογραφική πράξη η οποία έλαβε αριθμό 6952/16-3-1955. Οι οικογένειες ήταν:

Χαλκίδης Δημήτριος του Κυριάκου.

Αμανατίδης Παύλος.

Μανουσαρίδης Κωνσταντίνος του Γεωργίου.

Αμανατίδου Σουμέλα χήρα Κωνσταντίνου.

Αμανατίδου Γεώργιος του Νικολάου.

Μανουσαρίδης Χαράλαμπος του Ευσταθίου.

Τρελόπουλος Θεόδωρος του Μουρατίδου.

Πουρσανίσδης Θεόδωρος του Μουρατίδου.

Χατζηπαναγιώτης Θεοχάρης του Χαραλάμπους.

Ζουγκουρίδης Νικολάου του Αριστείδη.

Αμανατίδης Θεόδωρος του Νικολάου.

Ηλιάδου Κυριακή χήρα Γεωργίου.

Ηλιάδης Εμμανουήλ του Γεωργίου.

Στο χώρο αυτό ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας, φροντίζει την ανέγερση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου το οποίο αποτελείται από το ημιυπόγειο και τον πρώτο όροφο, όπου οι κοιτώνες των Τροφίμων, το ισόγειο όπου τα γραφεία της Διοικήσεως, η ευρύχωρη αίθουσα τραπεζαρία, οι εγκαταστάσεις του Μαγειρείου και οι αποθηκευτικοί χώροι. Το ίδρυμα εξοπλίζεται πλήρως και το έτος 1975 λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως με 10 γερόντισσες αρχικώς από την πόλη της Κατερίνης και την περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας φρόντισε για την ανέγερση του Ιδρυματικού Ναού της Αγίας Σοφίας για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των γεροντισσών μας. Ταυτόχρονα κατασκευάστηκε τριώροφο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Στις εγκαταστάσεις του οποίου λειτουργεί σήμερα η Εκκλησιαστική Ιερατική Σχολή Κατερίνης. Στους χώρους του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου υπάρχει και η Διακονία του «Άρτου του Επιούσιου» ο οποίος φροντίζει να έχουν καθημερινά σίτιση οι ενδεείς αδερφοί μας με τις οικογένειες τους.

Οι διατελέσαντες Διευθυντές του Ιδρύματος:

1) Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρός ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ κατά τα έτη 1968-1974, οπότε και εξελέγη Μητροπολίτης.

2) Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου κ. Γεώργιος Μπιλιάγκας κατά τα έτη 1974-2009.

3) Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Λεοντιάδης. Από το έτος 2009 μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Κίτρους κ. κ. Αγαθονίκου και με το Προεδρικό Διάταγμα του έτους 2000 (ΦΕΚ 990/9-8-2000), εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας του Ιδρύματος με σκοπό την παροχή στέγης, διατροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε 30 γερόντισσες. Το 2011 τροποποιεί τον Κανονισμό Λειτουργίας με αριθμό Προεδρικού Διατάγματος (Φ.Ε.Κ 1607/τεύχος Β΄/13-07-2011), ο οποίος είναι σε ισχύει μέχρι και σήμερα. Προσπάθεια τόσο του Σεβασμιωτάτου τότε Προέδρου κ. Αγαθονίκου, όσο και των Μελών της Διοικήσεως αλλά και του προσωπικού, ήταν η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και προστασίας των γεροντισσών δημιουργώντας συνθήκες θαλπωρής και οικογενειακού περιβάλλοντος. Οι συχνές επισκέψεις του πρώην Μητροπολίτου μας στο Ίδρυμα, αποδείκνυαν την αμέριστη αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τη σωστή λειτουργία του προγράμματος, των συνθηκών προς τα πρόσωπα των γεροντισσών, που διαβιούσαν στο Ίδρυμα σε όλο το διάστημα της 28χρονης Αρχιερατείας του.



Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους κ. κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, σε συνέχεια των δύο προκατόχων του την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014 όρισε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων τιμής στον προκάτοχο του πρώην Κίτρους κ. κ. Αγαθόνικο, με την ονομασία «ΑΓΑΘΟΝΙΚΙΑ» λόγω των ονομαστηρίων του γίνονται επίσημα τα εγκαίνια του ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Σκοπός του Ιδρύματος

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η παροχή και εξασφάλιση διαμονής, διατροφής, ιατροφαρμακευτικής και κάθε εν γένει περίθαλψης, πνευματικής και ψυχολογικής υποστήριξης και συμπαράστασης, ψυχαγωγίας, απασχόλησης, προστασίας, φροντίδας, στοργής, θαλπωρής, ανακούφισης και αγάπης σε κατάλληλους και ειδικά εξοπλισμένους χώρους του, χωρίς επιδίωξη επιχειρηματικού κέρδους, σε υπερήλικα άτομα, καθώς και σε άτομα νεώτερης ηλικίας, αυτοεξυπηρετούμενα και μη, τα οποία κατά την κρίση του Δ.Σ. επιβάλλεται να τύχουν συμπαραστάσεως, αρκεί η κατάστασή τους να μην απαιτεί ιδιαιτέρας ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας και ειδικών υποδομών και μη, άνδρες και γυναίκες, αποδεδειγμένα άπορα, αλλά και εύπορα, αποδεδειγμέναανασφάλιστα, αλλά και ασφαλισμένα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !