20 Φεβρουαρίου 2023

Χωρίς διόδια οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα




Εκ βάθρων αλλαγές στον τρόπο που πληρώνουν οι οδηγοί για την κίνηση στους αυτοκινητοδρόμους θα σημάνει το σύστημα της χιλιομετρικής χρέωσης που θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα.

Ανακοινώσεις σχετικά με το σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης που θα σηματοδοτήσει το τέλος των διοδίων -τουλάχιστον στη μορφή που έχουν σήμερα - προανήγγειλε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η χιλιομετρική χρέωση θα εφαρμοστεί σταδιακά στο σύνολο των αυτοκινητοδρόμων της χώρας (εξαιρουμένης της Αττικής Οδού), με αφετηρία τον ΒΟΑΚ ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο οδικό άξονα που κατασκευάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας προϋπολογισμό περί 2,2 δισ. ευρώ.
Πώς θα λειτουργούν τα ηλεκτρονικά διόδια

Το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας ουσιαστικά θα βάλει τέλος στα διόδια – τουλάχιστον υπό τη μορφή που έχουν σήμερα – δεδομένου ότι οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που έχουν διανύσει.

Αυτό θα εξασφαλίσει μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι βάσει του υφιστάμενου συστήματος καταβάλλουν ένα προκαθορισμένο (και σε πολλές περιπτώσεις υψηλό) αντίτιμο, παρόλο που, σε πολλές περιπτώσεις, διανύουν μόλις λίγα χιλιόμετρα.

Το νέο σύστημα αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα «ελεύθερης ροής» (free flow) στους αυτοκινητοδρόμους, όπου δεν θα υπάρχουν σταθμοί διοδίων.



Αυτό θα διασφαλίσει ότι στα ταξίδια δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, μιας και τα οχήματα δεν θα χρειάζεται να σταματήσουν για τη συναλλαγή διοδίων, ενώ τέλος δεν θα σχηματίζονται ουρές.

https://www.carandmotor.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !