26 Φεβρουαρίου 2023

" Σώστε τώρα το πανέμορφο πλατανόδασος της κοιλάδας των Τεμπών"




Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, στο πανέμορφο πλατανόδασος της κοιλάδας των Τεμπών, ξεκίνησε να συντελείται μια καταστροφή δεκάδων πλατάνων, λόγω της προσβολής τους από το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, που μεταφέρθηκε πιθανότατα στην κοιλάδα των Τεμπών από τα μηχανήματα εκσκαφής που εργάστηκαν στην ανακατασκευή της γέφυρας.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι θανατηφόρα και μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων διεθνώς. Εάν ένα δένδρο προσβληθεί από την ασθένεια είναι καταδικασμένο και δεν υπάρχει τρόπος ίασης. Επίσης, προσβάλλονται και τα δένδρα που γειτνιάζουν άμεσα με ένα προσβεβλημένο, γιατί ο μύκητας επεκτείνεται στις ρίζες των γειτονικών υγιών δένδρων μέσω συνενώσεων των ριζών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της ασθένειας είναι η άμεση κοπή όλων των προσβεβλημένων δένδρων, αλλά και των γειτονικών τους υγιών, στα οποία επιπλέον πρέπει να νεκρωθεί το ριζικό τους σύστημα με τη χρήση χημικών σκευασμάτων (ζιζανιοκτόνων), προκειμένου να εμποδιστεί η διάδοση του παθογόνου στα γειτονικά δένδρα διαμέσου των ριζών.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, μπροστά στον κίνδυνο της πλήρους καταστροφής του πλατανόδασους στην κοιλάδα των Τεμπών, αξιώνει από το αρμόδιο υπουργείο, την δασική υπηρεσία, την περιφέρεια και το δήμο, να προχωρήσουν σε άμεση παρέμβαση για τη σωτηρία του, με εκτεταμένες κοπές προσβεβλημένων και γειτονικών μ’ αυτά δένδρων, καθώς και απολύμανση του ριζικού συστήματος τους με τα ενδεδειγμένα ζιζανιοκτόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !