5 Νοεμβρίου 2022

Παλαιόστανη Πιερίας: Η Παλιονέστενη και η πυρπόληση το 1600
Η Παλαιόστανη ή Παλαιοστάνη είναι χωριό του Νομού Πιερίας και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 340 μ. Έχει 546 κατοίκους (απογραφή 2011) και βρίσκεται βορειοδυτικά της Κατερίνης, στις πλαγιές των Πιερίων. Απέχει από την Κατερίνη 24 χιλιόμετρα.


Από την 1η Ιανουαρίου 2011 η Παλαιόστανη υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Πύδνας - Κολινδρού και μαζί με τον οικισμό Μικρή Μηλιά απαρτίζουν την Τοπική Κοινότητα Παλαιόστανης, με συνολικό πληθυσμό 476 κατοίκων.
Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γεωργία (καλλιέργεια καπνού) και η κτηνοτροφία αποτελούν τις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων. Έχει ένα μονοθέσιο Νηπιαγωγείο και διθέσιο Δημοτικό Σχολείο που κτίστηκε από Ηπειρώτες μαστόρους[1] το 1952 και Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο, με την επωνυμία «Κεραυνός». Το χωριό εορτάζει την ημέρα της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου), οπότε και πανηγυρίζει ο κεντρικός ναός και γίνονται διάφορες εκδηλώσεις με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παλαιόστανη ονομαζόταν παλαιότερα Παλιονέστενη, που σημαίνει «πάλι θα αναστηθεί». Αυτό γιατί γύρω στα 1600 το χωριό είχε καεί και στη συνέχεια ξαναφτιάχτηκε. Στα Απομνημονεύματα του Επισκόπου Κίτρους Νικολάου, το 1878 το χωριό αναφέρεται ως Παλινέστιανη και ότι είχε 40 χριστιανικές οικογένειες. Η Παλιόστανη ήταν τσιφλίκι και ανήκε σε Τουρκαλβανό. Τη δεκαετία του ' 30 είχε ένα μονοτάξιο σχολείο, με 1 δάσκαλο και 85 μαθητές. Στο σχετικό πίνακα της Ε΄ Περιφέρειας Πιερίας, το χωριό αναφέρεται ως Παληόστανη.

Στο επιστημονικό συνέδριο που διεξήχθη το 1993 με τίτλο "Η Πιερία στα Βυζαντινά και Νεότερα Χρόνια", τα πρακτικά του οποίου εκδόθηκαν σε βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, αναφέρεται ότι στον κώδικα της Μόνης της Ζάβορδας Γρεβενών το όνομα του χωριού αναγράφεται ως Παλιανεστάνη. Ο κώδικας αυτός ίσως να είναι και το μοναδικό παλαιότερο έγγραφο πού καταγράφεται ως Παλιανεστάνη. Στον κώδικα καταγράφονται τα τοπωνύμια και οι οικισμοί από το 1534 μέχρι το 1692 αλλά και από το 1693 ως το 1914[2](.ΖΑΛIΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !