2 Ιουνίου 2022

Χωρίς ρεύμα δεκάδες νοικοκυριά κάθε μήνα γιατί δεν έχουν να πληρώσουν
Δεκάδες Σερραίοι μένουν χωρίς ρεύμα κάθε μήνα, επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο δντης της ΔΕΔΔΗΕ Σερρών, κος Δημήτρης Πολυμέρης, μιλώντας στο epiloges.tv.

Η πολιτεία έχει βάλει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει βοήθημα 6.000 ευρώ, το οποίο μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι αυτοί που πληρούν βέβαια τις προϋποθέσεις.

Τουλάχιστον 7 περιπτώσεις το μήνα δηλώνονται στη ΔΕΔΔΗΕ Σερρών για διακοπή ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το τραγικό στην όλη ιστορία είναι ότι πρόκειται για νοικοκυριά τα οποία μένουν για μέρες χωρίς ηλεκτρικό και που ουσιαστικά ζητούν τη βοήθεια του κράτους για να καλύψουν την οφειλή τους, η οποία να σημειωθεί ότι καλύπτεται ως και το ποσό των 6.000 ευρώ.

Ακόμα χειρότερο έρχεται να κάνει το θέμα η δήλωση του Δημάρχου Ηράκλειας Γεώργιου Κουτσάκη ο οποίος ανεβάζει το νούμερο στον αριθμό 10.

Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα να μπορέσουν αυτά τα νοικοκυριά να ξανασυνδεθούν. Υπάρχουν όμως βάση νόμου κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρούνται, όπως αναφέρει ο δ/ντης της ΔΕΔΔΗΕ κος Δημήτρης Πολυμέρης.

Εφόσον η ηλεκτροδότηση «κοπεί» λόγω απλήρωτων λογαριασμών, υπάρχει πλέον η δυνατότητα –αν μη τι άλλο- να επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα και να εξοφληθούν από το κράτος εξ’ ολοκλήρου χρέη που διαμορφώνονται στα 6.000 ευρώ.-Για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής.
-Για συνολικές οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής.
-Για συνολικές οφειλές άνω των 9.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 50% της οφειλής.
-Για συνολικές οφειλές άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 30% της οφειλής.

Το εναπομείναν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Τα εισοδηματικά όρια, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού ορίζονται ως εξής:
-Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 9.000 ευρώ.
-Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος 13.500 ευρώ.
-Δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη 15.750 ευρώ.
-Τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη 18.000 ευρώ
-Τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη 24.750 ευρώ.
-Τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη 27.000 ευρώ.
-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθενται 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος 2.250 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 31.500 ευρώ.

Αν στο νοικοκυριό περιλαμβάνεται άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ ενώ αν υπάρχει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα όρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ.

Ποια είναι τα περιουσιακά κριτήρια

Τα περιουσιακά κριτήρια έχουν ως εξής: η αξία της ακίνητης περιουσίας (με τον υπολογισμό για τον ΕΝΦΙΑ) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, συν 15.000 ευρώ για κάθε μέλος με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

Επίσης το νοικοκυριό δεν πρέπει να δηλώσει δαπάνες πολυτελείας (π.χ. σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακές βοηθοί κλπ.)


epiloges.tvΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !