20 Αυγούστου 2021

Ε. Λιακούλη: « Ιδιωτικοποιούν τον Όλυμπο; «


Ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατάθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, για τη θέσπιση εισιτηρίου στους επισκέπτες και για οποιαδήποτε δραστηριότητα στον Όλυμπο, αλλά ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους (!) των Δήμων Ελασσόνας, Δίου Ολύμπου και Κατερίνης, επισημαίνοντας τα εξής:
« Έκπληξη, ανησυχία και αγανάκτηση προκάλεσε η διαρροή στη δημοσιότητα Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θεσπίζει εισιτήριο στον Όλυμπο. Αποσβολωμένοι πληροφορούμαστε ότι μια επίσκεψη στον Όλυμπο, προβλέπεται πλέον να κοστίζει το λιγότερο 15 ευρώ ανά άτομο, ενώ καθορίζονται με εκπληκτικές λεπτομέρειες τα σημεία ελέγχου εισιτηρίων, οι αρμόδιοι για έλεγχο , μέχρι και ο ΦΠΑ ύψους 24%, επί του εισιτηρίου. Το αντίτιμο αφορά επισκέπτες 15-67 ετών για οποιαδήποτε δραστηριότητα (αναψυχή, επίσκεψη σε καταφύγιο, πεζοπορία κλπ), ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους των Δήμων Ελασσόνας, Δίου Ολύμπου και Κατερίνης, με την θρασύτατη πρόβλεψη έκπτωσης, ύψους 50%!
Ο Όλυμπος αποτελεί ένα ιστορικό και πολιτιστικό παγκόσμιο σύμβολο, σημείο αναφοράς και προσέλκυσης, εκατομμυρίων επισκεπτών από όλο τον κόσμο .
Παράλληλα, ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου, αποτελεί περιβαλλοντικό ορόσημο, καθώς είναι παγκόσμια γνωστός για τα καταφύγια, τις πεζοπορικές, ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, είναι μέλος του δικτύου NATURA με τμήματα Καταφυγίων Άγριας Ζωής, προστατευμένη περιοχή MAB από την UNESCO, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Πιερικό και Θεσσαλικό Όλυμπο «αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο», προκειμένου να προστατευθεί από κάθε είδους έμμεση και άμεση αλλοίωση.
Η ήπια ανάπτυξη, ήταν πάντα το κύριο μέλημα της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, με μεγάλες βέβαια ολιγωρίες στην αξιοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων του.
Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, φαίνεται να αντιμετωπίζει τον Όλυμπο, που αποτελεί κομμάτι του φυσικού μας πλούτου και δημόσιο αγαθό, ως μια ευκαιρία να πλουτίσουν ιδιωτικές εταιρίες μεγάλων συμφερόντων.
Ήδη, η δημοσιοποίηση όλων των παραπάνω έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε φορείς και πολίτες, οι οποίοι έκπληκτοι παρακολουθούν την Κυβέρνηση, μέσα στην πανδημία και τις τεράστιες καταστροφές της χώρας από τις τελευταίες πυρκαγιές, να μην ορρωδεί προ ουδενός, εφαρμόζοντας το σχέδιό της , που προφανώς έχει συνδιαμορφώσει με τους ημετέρους της.
Την ίδια ώρα, καμία διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα έχει γίνει, η αυτοδιοίκηση έχει πλήρη άγνοια και οι φορείς δεν κλήθηκαν σε καμία συζήτηση. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το ποιος προβλέπεται να καρπωθεί το συγκεκριμένο αντίτιμο, ποια είναι η ανταποδοτικότητα, ποιος ρυθμίζει το ύψος και τις λεπτομέρειες αυτού, ποιος φορέας είναι ο εποπτεύων .
Κυρίως όμως, ποτέ δεν παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο για τη συνολική ανάπτυξη του Θεσσαλικού και Πιερικού Ολύμπου, που είναι ο κοινός οραματικός στόχος των δύο περιοχών, με ήπια ανάπτυξη, σημαντικά οφέλη για τον τόπο και ταυτόχρονη διασφάλιση του αναλλοίωτου χαρακτήρα του Ολύμπου .
Ζητώ άμεσα από τους Υπουργούς, να δώσουν διευκρινίσεις για το περιεχόμενο της ΚΥΑ και να εξηγήσουν τις προθέσεις της Κυβέρνησης.
Διαμηνύουμε ταυτόχρονα, σε κάθε κατεύθυνση, ότι ο Όλυμπος είναι εθνικός πλούτος και δημόσιο αγαθό, που δεν ιδιωτικοποιείται, ούτε ξεπουλιέται!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !