12 Σεπτεμβρίου 2023

Παραμένει σταθερός πληθυσμιακά ο πρώην Δήμος Παραλίας




Για εμάς εδώ στο Katerinipress η υπογεννητικότητα και η ερήμωση των χωριών μας είναι μείζον θέμα. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν με απλούς αριθμούς 20ετίας να ταρακουνήσουμε τα λιμνάζοντα νερά και να δραστηριοποιήσουμε τους υποψήφιους Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχη, Βουλευτές, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους ν' αναλάβουν δράση. Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα ανα πρωην Δήμο της Πιερίας. Τα νούμερα λένε αλήθειες.....Αν δεν προλάβουμε τώρα το κακό, αύριο θα είναι αργά. Ας δούμε τα στοιχεία για τον πρώην Δήμο Παραλίας.





Ο Δήμος Παραλίας ήταν ένας από τους 13 Δήμους του νομού Πιερίας, με 6.449 κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν η Καλλιθέα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και με τις τουριστικές επιχειρήσεις (σχεδόν αποκλειστικά στην Παραλία, η οποία διαθέτει και τις κατάλληλες υποδομές). Περιλάμβανε τρία Δημοτικά Διαμερίσματα και ισάριθμους οικισμούς. Με το σχέδιο Καλλικράτης εντάχθηκε στον νέο διευρυμένο δήμο Κατερίνης.

Δημοτικά Διαμερίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο δήμο περιλαμβάνονταν τα δημοτικά διαμερίσματα:

Δ.δ. Καλλιθέας -- η Καλλιθέα [ 2.741 ]
Δ.δ. Περίστασης -- η Περίσταση [ 2.545 ]
Δ.δ. Παραλίας -- η Παραλία [ 1.124 ]


Πληθυσμός 2021


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 6.228
Δημοτική Κοινότητα Καλλιθέας 2.933
Δημοτική Κοινότητα Παραλίας 928
Δημοτική Κοινότητα Περιστάσεως 2.367

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο πρώην Δήμος Παραλίας είναι από τους λίγους στην Πιερία που παρέμειναν σχεδόν αλώβητοι. Την τελευταία 20ετία "έχασε" μόλις 220 κατοίκους.
Πιο συγκεκριμένα η κωμόπολη της Καλλιθέας έχει μια αύξηση 200 περίπου κατοίκων από το 2001.
Η Περίσταση μια μείωση 180 κατοίκων, καθώς και η Παραλία μειώθηκε κατα 200 κατοίκους.
Δεν ρίχνουμε ευθύνες πουθενά. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αναμένουμε ιδέες, προτάσεις, πράξεις από τους υποψηφίους και αυριανούς Δημάρχους ή συμβούλους τις οποίες φυσικά και θα δημοσιεύσουμε στο Katerinipress.


Ρεπορτάζ-Επιμέλεια
Χάρης Μπαζάκος

Πηγή Στατιστικών Στοιχείων https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !