11 Σεπτεμβρίου 2023

"Πήραν 143 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά και δεν έκαναν απολύτως τίποτα"
Τεράστια είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, με ολόκληρες περιοχές να βρίσκονται κάτω από το νερό και ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

"Η περιφέρεια Θεσσαλίας είχε αναλάβει 143 εκατ. ευρώ ένα έργο για την αποκατάσταση της πλημμύρας μετά τον ‘Ιανό’, το οποίο, όπως δηλώνει ο περιφερειάρχης, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, επικαλούμενος την γραφειοκρατία, διότι τα δημόσια έργα είναι μια διαρκής μάχη δυσκολιών", ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Τμ. Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.


Ο ίδιος, ο οποίος διατελεί μέλος της αυτοδιοίκησης, σημειώνει:


"Την προηγούμενη Κυριακή, δηλαδή μια ημέρα πριν αρχίσει (σ.σ. η κακοκαιρία), είχα κληθεί, ως υποψήφιος, στη γιορτή του χαλβά στα Φάρσαλα. Δεν πήγα γιατί εκείνη την ώρα με κάλεσε στο σπίτι του ένας συνάδελφος και μου εξήγησε τι ακριβώς θα γίνει.

"Γύρισα στο σπίτι μου και πραγματικά ήμουν συγκλονισμένος για το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Το επόμενο πρωί βλέπω στο ίντερνετ ότι ο κ. Αγοραστός δήλωνε χαρούμενος στη γιορτή του χαλβά ότι μην ανησυχείτε, η Θεσσαλία είναι προστατευμένη και δε θα γίνει απολύτως τίποτα.

"Ο Ενιπέας, σύμφωνα με το σενάριο του ‘Ιανού’, καθώς κατεβαίνει, περνάει από τα Φάρσαλα, πηγαίνει στην Καρδίτσα, περνάει από Τρίκαλα και χύνεται στον Πηνειό. Σύμφωνα με το σενάριο του ‘Ιανού’, το νερό στα Φάρσαλα πλημμύρισε τα χωριά την Τετάρτη. Σύμφωνα με το σενάριο που είχε η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας, τα χωριά της Καρδίτσας θα πλημμύριζαν το αργότερο σε 24 ώρες. Επομένως, θα έπρεπε κάποιος που έχει την Πολιτική Προστασία, την Τετάρτη το μεσημέρι να κάνει εκκένωση όλων των χωριών.

"Ξέρετε τι ώρα μπήκαν, χωρίς καμία ενημέρωση, τα νερά στα σπίτια των ανθρώπων και πνίγηκαν; Στις 03.30 η ώρα το πρωί Τετάρτη προς Πέμπτη. Αυτό λέγεται εγκληματική αμέλεια".
Ολική καταστροφή

Ο κ. Κουρέτας έκανε λόγο για ολική καταστροφή στις πλημμυρισμένες περιοχές.

"Πήγα εχθές το πρωί, και συγκλονίστηκα, στη φάρμα του Γιώργου Διδάγγελου, η οποία είναι η μεγαλύτερη φάρμα χοιρινών στον Κοσκινά του Παλαμά. Εκεί πνίγηκαν 6.500 γουρουνάκια. Αν κανείς είχε, 12 ώρες νωρίτερα, που είχε τη δυνατότητα και σχέδιο, να ειδοποιήσει και τους ανθρώπους και τις φάρμες, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να έχουν φτιάξει κάποιο σχέδιο για να μπορέσουν να σώσουν και τις ζωές τους και τα ζώα τους".

Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα της περιφέρειας Θεσσαλίας, τόνισε:

"Τα έργα αυτά τα αντιπλημμυρικά τα βασικά πριν τον ‘Ιανό’, είναι ένα φράγμα, εγώ είμαι περιφερειακός σύμβουλος από το 2010, από τότε που ανέλαβε ο κ. Αγοραστός και έχω παρακολουθήσει όλα τα έργα, το φράγμα της Σκοπιάς, που είναι το μεγαλύτερο πάνω από τα Φάρσαλα και το οποίο συγκρατεί περίπου 100.000.000 κυβικά. Από το 2010 ήταν να γίνει, αρνούνταν πεισματικά να το κάνει και το ενέταξε ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2022 με το ζόρι. Είχε μια εμμονή να μη δημιουργηθούν αυτά τα φράγματα, δεν ξέρω γιατί, θα πρέπει να τον ρωτήσετε".

Όπως επισημαίνει, "αν είχαν γίνει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, σε κάποιους ποταμούς κάποια αναχώματα", η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη.

"Το νερό που έπεσε ήταν πολύ αλλά είχαμε γνώση από τον ‘Ιανό’ από τον οποίο δε διδαχθήκαμε απολύτως τίποτα", κατέληξε.

https://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !