30 Απριλίου 2023

Ψάχνουν εργάτες για τα ροδάκινα σε Ινδία, Πακιστάν, Βιετνάμ




Στα τέλη του περασμένου Μάρτη η εικόνα που παρουσίαζε ο μακεδονικός κάμπος ήταν ειδυλλιακή.



Εκατοντάδες στρέμματα είχαν βαφτεί στις αποχρώσεις του ροζ, από τις ολάνθιστες ροδακινιές της Ημαθίας και της Πέλλας.



Η θέα αυτή των ανθισμένων δέντρων για τους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων του εθνικού και επαρχιακού δικτύου ήταν μαγική. Για πολλούς ίσως ήταν και ένα νοητό ταξίδι στην Ιαπωνία των ανθισμένων κερασιών.



Για τους παραγωγούς όμως είναι ένα σημάδι αντίστροφης μέτρησης. Μιας χρονικής διάρκειας με αρκετή αγωνία και πίεση, αφού όλα πρέπει να πάνε καλά. Ο φόβος για ένα ξαφνικό χαλάζι ή έναν αναπάντεχο παγετό καραδοκεί καθημερινά.





Το μεγαλύτερο άγχος όμως δεν είναι αυτό. Και αυτό γιατί όταν έρθει ο Μάιος και το καλοκαίρι, η παραγωγή θα πρέπει να μαζευτεί. Η απορία των αγροτών είναι πώς θα γίνει αυτό, αφού οι Αλβανοί μετακλητοί εργάτες γης είναι είδος προς εξαφάνιση.



Η γραφειοκρατία της μετακίνησής τους στην Ελλάδα, αλλά κυρίως τα ελκυστικότατα μεροκάματα σε Ιταλία, Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες, έχουν οδηγήσει τους Αλβανούς στο να κουνήσουν μαντήλι στο «πενιχρό», σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, μεροκάματο των 30 ευρώ.



Αναζήτηση σε όλο τον κόσμο



Ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, έχει επιδοθεί από πέρυσι σε έναν αγώνα άνευ προηγουμένου για την εξεύρεση εργατικών χεριών.



Πριν λίγους μήνες έφτασε κυριολεκτικά μέχρι την άλλη άκρη της γης, στο Βιετνάμ, ώστε να έρθει σε συζητήσεις με τις εκεί αρχές ώστε να αποσταλούν εργάτες στη χώρα μας για τη συγκομιδή.



«Οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν ακουστεί όλο αυτόν τον καιρό δεν είναι κάτι χειροπιαστό για τους παραγωγούς. Εάν δεν κλείσουμε οι ίδιοι συμφωνίες δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα», λέει στην Voria ο κ. Γιαννακάκης.



Οι ανάγκες σε εργατικά χέρια όπως λέει για όλα τα στρέμματα πυρηνόκαρπων φρούτων αγγίζουν και τους 40.000 εργάτες.



«Έχουμε χάσει τους εργάτες από την Αλβανία που έχουν φύγει για τα διπλάσια μεροκάματα στη δυτική Ευρώπη. Μοναδική ελπίδα είναι οι εργάτες από Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές, αλλά τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα», λέει χαρακτηριστικά.



Η Ημαθία της απελπισίας



Τα χωριά του ημαθιώτικου κάμπου τους θερινούς μήνες μυρίζουν μόνιμα ροδάκινο. Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται γρήγορα ώστε τα φρούτα να φεύγουν είτε στις λαχαναγορές και τις λαϊκές, είτε εάν είναι ποικιλίες συμπύρηνου να πάρουν τον δρόμο για τα κονσερβοποιία.

Η κατάσταση όμως φέτος είναι διαφορετική. Όπως εξηγεί στη Voria ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, τα πράγματα την τρέχουσα χρονιά, όπως και την προηγούμενη, δεν είναι καλά.



«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε καταστροφές σε αρκετές περιοχές της Ημαθίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε πάλι έναν γολγοθά με τις αποζημιώσεις. Οι ζημιές από χαλάζι και παγετό είναι σημαντικές, αλλά η σαφής εικόνα για το τι συνέβη θα υπάρχει τον Μάιο», λέει ο επικεφαλής των αγροτών της Βέροιας.



Αυτό που όμως έχει εξοργίσει τους παραγωγούς είναι η διαδικασία για να έρθουν εργάτες από την Αλβανία στα χωράφια τους.



«Μιλάμε για μια απίστευτη κατάσταση. Παλιότερα η διαδικασία ήταν απλουστευμένη, τώρα παλεύουμε με πόσες δημόσιες υπηρεσίες. Λογικό είναι να μην έρχονται εργάτες από εκεί», επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης.



Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη πολύ δύσκολη χρονιά, με διπλάσιες τιμές σε λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα και πετρέλαιο, που όπως λέει «δεν μας αφήνει περιθώριο να δώσουμε υψηλότερο μεροκάματο από τα 30 ευρώ».



Τα είχαν όλα, φοβούνται και... ακαρπία



Η περιοχή της Πέλλας είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ροδάκινου στη χώρα.



Τα 350.000 στρέμματα με επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια θα πρέπει σε μερικές εβδομάδες να αρχίσουν να μαζεύονται, όπως και τα 170.000 στρέμματα με κεράσια.



«Αυτή τη στιγμή έχουμε να διαχειριστούμε δύο μεγάλα προβλήματα. Το ένα είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί ορισμένες εκτάσεις και το άλλο και κυριότερο είναι η παντελής έλλειψη εργατικών χεριών», τονίζει στη Voria ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας Μιχάλης Φαρμάκης.



«Η κατάσταση στην Πέλλα είναι ιδιαίτερα δύσκολη», αναφέρει στην Voria ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Πάνος Πασάκης.



Όπως λέει, «δεν έχουμε μόνο το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και τα καιρικά ζητήματα».



Στην Πέλλα, οι χαλαζοπτώσεις, μετά το Πάσχα, αλλά και οι παγετοί που σημειώθηκαν έχουν προκαλέσει πολλές καταστροφές σε ροδακινιές, βερυκοκιές , δαμασκηνιές και κερασιές.



«Οι κερασιές είναι αυτές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο, αλλά θα έχουμε καλύτερη εικόνα τον Μάιο», σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας.



Πέραν των χαλαζοπτώσεων, τα τερτίπια του καιρού ενδέχεται να έχουν προκαλέσει και άλλα προβλήματα, αφού ο ήπιος χειμώνας ίσως να έχει σοκάρει τα δέντρα με πολλά από αυτά να οδηγούνται σε ακαρπία.



Όσο για την έλλειψη εργατικών χεριών, ο Πάνος Πασάκης αναφέρει πως «οι 5.000 Αιγύπτιοι που είπαν πως θα έρθουν, δεν φτάνουν ούτε για δύο χωριά στην περιοχή της Σκύδρας».



«Το θέμα παραμένει κολλημένο και τον Μάιο θα είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση», αναφέρει από την πλευρά του ο Μιχάλης Φαρμάκης.



Χωρίς χέρια και η κονσερβοποιία



Την ώρα που ο πρωτογενής τομέας ασθμαίνει λόγω της επικείμενης έλλειψης εργατικών χεριών, στη μεταποίηση η εικόνα είναι ανάλογη, αν όχι χειρότερη.



Όπως λέει στην Voria ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστας Αποστόλου, «η ανάπτυξη του τουρισμού έχει φέρει βαθμιαία τη απομάκρυνση των Ελλήνων εποχικών εργατών στα εργοστάσια, αφού θεωρούν ότι τα μεροκάματα είναι καλύτερα σε τουριστικούς προορισμούς, από το να περνούν ένα καλοκαίρι σε μια μονάδα μεταποίησης».



Ήδη αρκετές επιχειρήσεις κονσερβοποίησης έχουν δώσει ανακοινώσεις σε όμορους νομούς, μη διστάζοντας να χρηματοδοτήσουν με λεωφορεία τη μετακίνηση εργατών που προθυμοποιούνται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά για να εργαστούν και στη συνέχεια να επιστρέφουν σπίτια τους.



«Μόνο εάν προσφέρουμε ελκυστικές παροχές, είτε με τη μορφή μισθοδοσίας, είτε με τη μορφή άλλων πλεονεκτημάτων θα μπορέσουμε να αναθερμάνουμε το ενδιαφέρον Ελλήνων για εργασία στην κονσερβοποιία», αναφέρει ο κ. Αποστόλου.



Μάλιστα η ανάγκη για εργατικά χέρια φέτος είναι μεγαλύτερη από ποτέ, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ η χρονιά αναμένεται καλή με τα εργοστάσια να δουλεύουν με τρεις βάρδιες ώστε να γίνει διαχειρίσιμος ο όγκος της πρώτης ύλης που θα επεξεργαστούν.



ΠΗΓΗ: VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !