17 Μαρτίου 2023

Αγανακτισμένοι και οι σταφυλοπαραγωγοί της Πιερίας
Την αγανάκτηση και απόγνωση των παραγωγών σταφυλιών Grimson μετέφεραν στην βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα αγρότες και συνεταιριστές της Πιερίας διαπιστώνοντας ότι οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς τους ήταν πολύ κατώτερες του αναμενόμενου και της εκτίμησης των ζημιών που οι ίδιοι είχαν υπολογίσει.

Συγκεκριμένα και ενώ πάνω από το 70% της παραγωγής είχε μείνει πάνω στα δέντρα αμάζευτο και η υπόλοιπη σοδιά αγοράστηκε από τους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές όπως είχε επισημάνει η κ.Σκούφα και κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει στην βουλή και είχε συζητηθεί τον Οκτώβριο του 2022, η μεσοσταθμική αποζημίωση που δόθηκε ήταν περίπου στα 200 ευρώ το στρέμμα και αυτή όχι σε όλους τους παραγωγούς.

Το συγκεκριμένο ποσό φυσικά δεν καλύπτει ούτε κατά το ελάχιστο το τεράστιο κόστος παραγωγής με τις τιμές των λιπασμάτων, της άρδευσης και της ενέργειας να έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η αγανάκτηση των αγροτών μας είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Η κ.Σκούφα για ακόμη μία φορά ζητά από τον ΥΠΑΑΤ κ.Γεωργαντά να δοθούν επιτέλους οι αποζημιώσεις που ο ίδιος έταξε, στους ακτινιδοπαραγωγούς, καστανοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγούς της Πιερίας άμεσα και να ενταχθούν και τα βερίκοκα της Πιερίας στα de minimis.

Τέλος οι ενισχύσεις που δόθηκαν στους μελισσοκόμους, μετά από αγώνες που οι ίδιοι έδωσαν μέσα από τους συλλόγους και την ομοσπονδία τους, τελικά αφορούν μόνο το 40% των παραγωγών της Πιερίας μας και τα 25 εκ. που μοιράστηκαν Πανελλαδικά αναλογούν σε 1 ευρώ ανά κυψέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !