15 Οκτωβρίου 2022

Καρυές Πιερίας: Τα νομίσματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το γιδοκέφαλο
Οι Καρυές είναι μικρό χωριό του νομού Πιερίας. Αποτελούν οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς του Δήμου Κατερίνης. Ο επίσημος πληθυσμός, με βάση την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 187 κατοίκους[1]. Η απόστασή του από την Κατερίνη είναι 23 χιλιόμετρα.

Ο πληθυσμός ασχολείται με την καλλιέργεια καπνού και με την κτηνοτροφία. Λειτουργούσε ένα μονοθέσιο νηπιαγωγείο και ένα, επίσης, μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο. Επιπλέον, υπάρχει Μορφωτικός και Αθλητικός Σύλλογος, με την επωνυμία "Αετός Καρυών". Ο κεντρικός ναός είναι αυτός της Αγίας Βαρβάρας.

Οι Καρυές φαίνονται να υφίστανται από το 17ο αιώνα και στη θέση Άγιος Αντώνιος ιδρύθηκε μοναστήρι, όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από την κεραμική που βρέθηκε στα ερείπιά του.

Από τις Καρυές στα ανατολικά ως τη θάλασσα[2]άρχιζαν τα όρια του αρχαίου Δίου. Στο μέσο της διαδρομής Πέτρας- Καρυές βρίσκονται χωράφια, όπου έχουν βρεθεί πήλινα αντικείμενα με παραστάσεις όπως και νομίσματα με το όνομα και με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο χωριό λειτούργησε δημόσιο σχολείο μετά το 1938 και μέχρι τότε οι κάτοικοι μάθαιναν γράμματα στη Μέση Μηλιά. Τα περισσότερα παιδιά δεν κατάφερναν να τελειώσουν το σχολείο, εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής και των κινδύνων από τους χειμάρρους.

Την περίοδο των νεότερων χρόνων πριν από την απελευθέρωση, το χωριό ήταν τσιφλίκι (αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Λάμπαδος), όπως φαίνεται και από το Κονάκι, που ήταν η θερινή κατοικία του τσιφλικά των Καρυών Γιαννακόπουλου, ο οποίος απεβίωσε το 1992, δύο χρόνια μετά την κατεδάφιση του κτηρίου. Στη θέση του διώροφου κτηρίου κτίστηκε ο σημερινός ναός της Αγίας Βαρβάρας.

Η παράδοση, για να δικαιολογήσει τη διακοπή της ιστορικής παρουσίας των Καρυωτών στον τόπο τους, αναφέρει πως ένα γιδοκέφαλο αφάνιζε τους κατοίκους και αυτοί για να σταματήσει η συμφορά έζεψαν δυο τρίχρονα δαμάλια σε αργυρό αλέτρι και σταύρωσαν το χωριό. Έπειτα, έθαψαν ζωντανά τα ζώα στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, όπου βρίσκεται και το νεκροταφείο του χωριού σήμερα.

Την Καθαρά Δευτέρα στη θέση Στριβό πριν από την είσοδο των Καρυών, λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις με τραγούδια και χορούς. Εκεί κάτοικοι από όλους τους οικισμούς του νομού συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα πετώντας χαρτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !