5 Μαΐου 2022

Super League2: Σκέψεις – Διαπιστώσεις – Επιχειρήματα – Προβληματισμοί – Αποτελέσματα
Γράφει ο Βασίλης Τσακιρίδης

Αξιότιμοι κύριοι,

Σκέψεις – Διαπιστώσεις – Επιχειρήματα – Προβληματισμοί – Αποτελέσματα

Ύστερα από την ολοκλήρωση του συναρπαστικού πρωταθλήματος της Super League2 αγωνιστικής περιόδου 2021/2022 με όλες τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις κι αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας λόγω covid ώστε να μην πλήττονται σε μεγάλο βαθμό οι ΠΑΕ ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα των δυο ομίλων του Βορρά και του Νότου με συνεχόμενες αναμετρήσεις που πολλές φορές τα ψυχικά αποθέματα των ποδοσφαιριστών όλων των ομάδων έφθασαν στο όριο αντοχής τους.

Θεωρώ πως η προσεκτική δημιουργία μέτρων και τα βήματα εγκυρότητας προσδίδουν πάντα σωστότερα αποτελέσματα και εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών.

Υπάρχουν ερευνητικά εργαλεία με έγκυρα αποτελέσματα που είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή αποτελεσμάτων και έλεγχο της εγκυρότητας ενός προγράμματος ή μιας διοργάνωσης για την αξιοπιστία αποτελεσμάτων.

Μέσα από την μελέτη μου για την μέτρηση εγκυρότητας αποτελέσματος μετά από μια σειρά μετρήσεων οδηγήθηκα στα παρακάτω αποτελέσματα για την συνοχή και ομοιογένεια στο μέγιστο βαθμό, ώστε να μην είναι πλέον τυχαίο το αποτέλεσμα. Στη φάση του περσυνού πρωταθλήματος της Football League 2020/2021 με δυο ομίλους των δέκα ομάδων διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχε «αγωνιστικό ρεπό» στην ροή του πρωταθλήματος σε αντίθεση με την φετινή αγωνιστική περίοδος όπου υπήρχε «αγωνιστικό ρεπό» ώστε κάποια ομάδα σε σειρά να είναι θεατής στην ροή του πρωταθλήματος δεν είναι κι ότι το καλύτερο. Σε κανένα πρωτάθλημα της Ευρώπης δεν συμβαίνει αυτό το γεγονός να υπάρχει «αγωνιστικό ρεπό», όπου πάντα κάποια ομάδα είναι θεατής των εξελίξεων. Στο περυσινό πρωτάθλημα της Football League 2020/2021 είχαν υποβιβαστεί αγωνιστικά από κάθε όμιλο δυο ομάδες στην Γ΄ εθνική κατηγορία δηλαδή τέσσερις στον αριθμό, στην πορεία όμως αγωνίστηκαν στην Γ΄ εθνική κατηγορία μόνο μια εξ αυτών, οι δυο ομάδες παρόλο που υποβιβάστηκαν αγωνίστηκαν στην νέα Super League2. Ανάλογα ο καθένας με τον τρόπο προσέγγισης μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο αλλά με βάση ποιο κριτήριο (συγκλίνουσα, αποκλίνουσα άποψη), παρουσιάζω εφικτά αποτελέσματα ότι για να είναι ο αριθμός των ομάδων ζυγός έπρεπε να μην υποβιβαστούν οι δυο της Football League και έτσι κι έγινε. To «αγωνιστικό ρεπό» μόνο μειονεκτήματα μπορεί να αποδώσει γι αυτό και δεν έχει αποδοχή από τα πρωταθλήματα της Ευρώπης και δεν εφαρμόζεται σ΄ άλλες χώρες. Θεωρώ πως πάλι στο νέο πρωτάθλημα 2022/23 θα υπάρχει «αγωνιστικό ρεπό» αφού στις 13 ομάδες κάθε ομίλου που παρέμειναν στην Super League2 θα προστεθούν άλλες δυο μετά από άνοδο και θα γίνουν 15 με «αγωνιστικό ρεπό» και πάλι.

Επιπρόσθετα για την καλύτερη «συνοχή» στην «συνέπεια» και στην «σταθερότητα» που πρέπει να υπάρχει πάντα με όμοιες συνθήκες διεξαγωγής αγώνων θα πρέπει να γίνουν οι ομάδες 16 στον αριθμό και να παραμείνουν όπως πέρυσι δυο εξ αυτών που υποβιβάστηκαν φέτος να συνεχίσουν στην Super League2 για το 2022/23 όπως και το 2020/2021 ώστε να διατηρηθεί το πρωτάθλημα δίχως «αγωνιστικό ρεπό» το 2022/23. Η προσεκτική δημιουργία και τα βήματα προγραμματισμού προσδίδουν πάντα σωστότερα αποτελέσματα. Να αναφέρω ένα παράδειγμα….. εξετάσεις μαθητών δίνουν όλοι την ίδια ημέρα, την ίδια ώρα, τα ίδια θέματα. Φανταστείτε να έγραφαν τα ίδια θέματα σε διαφορετικές ημέρες και ώρες. Κάπως έτσι πρέπει να το δούμε με νηφαλιότητα και θάρρος.

Η αξιοπιστία είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει ένα εργαλείο μέτρησης, η ταυτόχρονη εγκυρότητα είναι καθοριστική για την εξασφάλιση ορθών αποτελεσμάτων. Όταν χρησιμοποιούμε έναν τρόπο διεξαγωγής αποτελεσμάτων ή μέτρησης θα πρέπει να ελεγχθεί η εγκυρότητά του και αν αυτό προσφέρει ή δημιουργεί αδικίες το μέτρο του «αγωνιστικό ρεπό» που από ότι φάνηκε δεν παρουσιάζει ορθότητα και εγκυρότητα στα αποτελέσματα. Αυτές είναι κάποιες σκέψεις – διαπιστώσεις – επιχειρήματα – προβληματισμοί – αποτελέσματα. Μ΄ όλο το σεβασμό και την εκτίμησή μου απέναντί σας…

Βασίλης Τσακιρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !