5 Μαΐου 2022

«Νύχτα μαγική» στην Ελασσόνα με τα «ηχοχρώματα» του Μίκη Θεοδωράκη




Ήταν μια πραγματική «νύχτα μαγική» «ντυμένη» με τα πλούσια «ηχοχρώματα» του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη η καταπληκτική συναυλία που διοργάνωσε πρόσφατα η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Διά βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας.

«Πρωταγωνιστές» της μεστής «μαγικής νύχτας»(αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη) τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ελασσόνας αλλά και οι χορωδοί της Μικτής Χορωδίας του Δήμου, κάτω από τη «μπαγκέτα» του Ελασσονίτη αρχιμουσικού Δημήτρη Τσιαβέ(…που επιμελήθηκε το πρόγραμμα της συναυλίας), έχοντας μαζί τους τις ξεχωριστές γεμάτες «χρώμα» φωνές των ερμηνευτών σολίστ Μανώλη Χατζημανώλη και Ευλαμπίας Ντούλα.
Και βέβαια αθόρυβος και ακούραστος «εργάτης» της ιδιαίτερης συναυλίας της Ελασσόνας ο γνωστός μαέστρος Δημήτρης Καρβούνης που «κατέθεσε» γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου, των δημιουργιών και της ζωής του κορυφαίου συνθέτη μέσα από τη ματιά του φίλου και συνεργάτη.

Κατάμεστη η Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» από δεκάδες Ελασσονίτες και επισκέπτες της πόλης, που έδειχναν εντυπωσιασμένοι και «μαγεμένοι» από αυτό που άκουγαν, φροντίζοντας συχνά πυκνά να το «πιστοποιούν» με ατελείωτο χειροκρότημα – επιβράβευση προς τους «πρωταγωνιστές» της βραδιάς.
Χαρακτηριστικά τα όσα «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα, ο μαέστρος Δημήτρης Καρβούνης μιλώντας για τον Μίκη Θεοδωράκη, εμφανώς συγκινημένος:

«Έζησα κοντά του γύρω στα 35 χρόνια. Πορεύτηκα μαζί του, συνομίλησα μαζί του και κατάλαβα το μεγαλείο του και τη μαγεία του έργου του. Έφερε καινούργια πράγματα στην Ελληνική μουσική. Επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα το πάντρεμα της ποίησης με τη μουσική. Κύκλος τραγουδιών με μουσική ποιητική ενότητα. Ο Θεοδωράκης καθιερώνει τη λαϊκή συναυλία σε μεγάλους χώρους. Υπέρμαχος της εθνικής συμφιλίωσης. Το έργο του διάσημο σε όλο τον κόσμο. Έγραψε 1.000 τραγούδια, 4 όπερες, 4 συμφωνίες, άπειρα έργα, μουσικές δωματίου, μουσικές για το θέατρο και το σινεμά, μελοποίησε τη Θεία Λειτουργία και τη νεκρώσιμη Ακολουθία. Τεράστιο έργο προς αποκάλυψη και ανακάλυψη…».
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, ο μαέστρος Δημ. Καρβούνης στάθηκε στα λόγια του μουσικοσυνθέτη που «σφραγίζουν» την προσωπικότητα του, λίγο καιρό πριν φύγει από τη ζωή: «Σε όλη μου τη ζωή αγωνίστηκα σαν μουσικός, σαν άνθρωπος, σαν πολίτης για πατρίδα, δημοκρατία, ελευθερία, για να κερδίσει η αρμονία το χάος…».
Ανάμεσα στις παρουσίες της βραδιάς: η βουλευτής Λάρισας Στέλλα Μπίζιου, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Αστέριος Μαντζιώκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Κορακίδης, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Πασχόπουλος, Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Γιάννης Καριπίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Ευαγγέλου, αυτοδιοικητικοί, ο πρόεδρος της Δημοτ. Κοινότητας Ελασσόνας Βασ. Μουλτσιάς, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τ.Α. Λάρισας ΑΕΝΟΛ Α.Ε. Λευθέρης Φουρκιώτης, ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λάρισας ο Δημ. Οικονόμου, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !