13 Μαΐου 2022

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κατερίνης




Εντός της πόλης βρίσκεται το Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης που έχει πλούσια βλάστηση, λίμνη, φιλοξενούμενα ζώα, παιδικές χαρές και χώρο για να παίζουν τα κατοικίδια. Τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων λειτούργησε ως «Πάρκο των Χρωμάτων» σε διοργάνωση του Δήμου Κατερίνης με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις[4][5]. Επίσης η Πλατεία Μακεδονίας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί χώρος αναψυχής με καφέ και εστιατόρια.

Στην ίδια οδό, και στην ιδιοκτησία της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, βρίσκονται το Σπίτι των Ηλικιωμένων «Καλός Σαμαρείτης», που λειτούργησε αρχικά ως Ορφανοτροφείο, από τη δεκαετία του ’50 έως τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Την ίδια περίοδο χτίστηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του και το Σχολικό Κτίριο (κατηχητικό) όπου στεγάζονται και τα γραφεία της εκκλησίας έως σήμερα. Ανάμεσα στην εκκλησία και το γηροκομείο βρίσκεται το «πάρκο των Ευαγγελικών». Τα κτίρια είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής σε μια περιοχή με τετραγωνισμένη ρυμοτομία και εντυπωσιακές μονοκατοικίες που σήμερα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη της πόλης.

Πλατεία Ελευθερίας/ Άγαλμα Ελευθερίας: Στην αρχή του πεζόδρομου της οδού Μ. Αλεξάνδρου, βρίσκεται η ιστορική Πλατεία Ελευθερίας, όπου δεσπόζει το άγαλμα της Ελευθερίας, μια γυναικεία φιγούρα με αέρινο φόρεμα και υψωμένα χέρια που δηλώνει περίτρανα ότι η ελευθερία είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατίας. Το άγαλμα, κατασκευασμένο από ορείχαλκο, φιλοτεχνήθηκε το 1973, με δαπάνη του Δήμου Κατερίνης, από τον αείμνηστο Πιεριέα γλύπτη Ευθύμιο Καλεβρά, αποσπώντας το πρώτο βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό.

Κεντρικός Πεζόδρομος Μ. Αλεξάνδρου – σιντριβάνι: Ο πεζόδρομος της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι το εμπορικό κέντρο της Κατερίνης, ιδανικό για χαλάρωση και αγορές χωρίς την πίεση το χρόνου. Πλαισιώνεται από γραφικά καφέ, εστιατόρια για όλες τις γευστικές προτιμήσεις και δεκάδες καταστήματα. Στο τέλος του πεζόδρομου, στην πλατεία Κουλουμβάκη, δεσπόζει ένα μαρμάρινο σιντριβάνι.

Ιερός Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ναός Θείας Αναλήψεως Κατερίνης: Μεγαλόπρεπος εκκλησιαστικός Ορθόδοξος ναός που συνυπάρχει με την ιστορική πορεία της πόλης αποτελώντας πνευματικό επίκεντρο. Η ιστορική ενορία του ιδρύθηκε το 1858 και ο ναός θεμελιώθηκε το 1978.

Αστική Σχολή Κατερίνης (Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης), στην οδό Ειρήνης. Αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής - έργο τέχνης το οποίο κτίστηκε το 1905. Υπήρξε το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κατερίνης έως το 1979 όταν με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης «ειδικής προστασίας». Στο εσωτερικό του φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση γλυπτών του διάσημου γλύπτη από τον Καταχά Πιερίας, Ευθύμιου Καλεβρά.

Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες», (πρώην Αρχοντικό Τσαλόπουλου»): Διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Ίωνος Δραγούμη, από τα αξιολογότερα νεότερα μνημεία (1908) της Μακεδονίας. Δείγμα αξιόλογης κεντροευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, κτίστηκε υπό την επίβλεψη Έλληνα μηχανικού σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Max Rubens, ο οποίος άνηκε στην σχολή του εκλεκτικισμού. Ο ιδιοκτήτης του, Δημήτριος Τσαλόπουλος, δικηγόρος, χρημάτισε βουλευτής και ανέπτυξε σημαντική δράση στα δρώμενα της περιοχής. Σήμερα το ακίνητο ανήκει στον Δήμο Κατερίνης και έχει μετονομαστεί σε «Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες».

Πλατεία Μακεδονίας

Πλατεία Μακεδονίας: Πλατεία Μακεδονίας, πρώην πλατεία Δημοκρατίας, γνωστή και ως πλατεία Ευκαρπίδη λόγω της εγγύτητάς του ομώνυμου κινηματογράφου της πόλης. Καλαίσθητη πλατεία στην καρδιά της Πόλης. Περιστοιχίζεται από καφέ – μπαρ, εστιατόρια, το μοναδικό κινηματοθέατρο της περιοχής και το πρώην Αρχοντικό Τσαλόπουλου.

Πλατεία Δημαρχείου: Στο κέντρο της πόλης, σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας, βρίσκεται η πλατεία Δημαρχείου όπου δεσπόζει το Δημαρχιακό μέγαρο. Είναι το πολύβουο διοικητικό κέντρο της πόλης περιστοιχισμένο με καφέ - εστιατόρια και γραφεία.

Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης: Σημείο αναφοράς της πόλης είναι το Δημοτικό Πάρκο, ένας από τους μεγαλύτερους αστικούς χώρους πρασίνου στην Ελλάδα, έκτασης περίπου 51.000 τ.μ., με 1.252 δέντρα από 39 είδη. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και είναι πρώτη επιλογή για περίπατο και αναψυχή καθώς διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, σιντριβάνια, μνημεία, παιδικές χαρές, καφέ – σνακ μπαρ. Φιλοξενεί φεστιβάλ, εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Εκεί βρίσκεται και το ανοιχτό θέατρο της Κατερίνης.

Συνεδριακό Κέντρο Εκάβη - Δημοτική Βιβλιοθήκη: Στην περιοχή του Δημοτικού Πάρκου δεσπόζει το Συνεδριακό και Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ», ένα εμβληματικό κτίριο που φιλοξενεί τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και διαθέτει δύο συνεδριακούς χώρους.

Συνεδριακό Κέντρο Εκάβη - Δημοτική Βιβλιοθήκη: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στον 1ο όροφο του Συνεδριακού και Πνευματικού Κέντρου. Η συλλογή της αριθμεί περισσότερους από 27,800 τόμους βιβλίων, υπάρχει παιδικό - εφηβικό τμήμα με βιβλία πολλών κατηγοριών και το αναγνωστήριο «αίθουσα Ιγνάτιος Μεϊμάρης». Κάθε χρόνο διοργανώνει πλήθος επιμορφωτικών δράσεων και λαμβάνει μέρος στα προγράμματα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Ένωση Ποντίων Πιερίας – Λαογραφικό Μουσείο: Το Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας ιδρύθηκε από τον Ποντιακό Σύνδεσμο Πιερίας και στεγάζεται σε κτίριο που ανήκει στο Σύνδεσμο στο κέντρο της Κατερίνης, κοντά στο Δημοτικό Πάρκο. Άνοιξε το 1990, μετά από προσπάθειες συλλογής λαογραφικού υλικού που κατείχαν οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο που είχαν εγκατασταθεί στην Πιερία. Σκοπός του μουσείου είναι να διατηρήσει και να προωθήσει τον πολιτιστικό πλούτο των Ελλήνων Ποντίων. Έχει περίπου 600 αντικείμενα κοινωνικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά πολύτιμα.

Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης – Συνοικία Ευαγγελικών/ κτίριο πρ. Ορφανοτροφείου: Μια πρότυπη συνοικία, μοναδική στο είδος της ανά την Ελλάδα που δημιουργήθηκε από Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου, το 1923, που ασπάζονταν το Ευαγγελικό δόγμα. Στην καρδιά του συνοικισμού βρίσκεται η επιβλητική Ευαγγελική Εκκλησία, χτισμένη το 1925 και η οποία ανοικοδομήθηκε το 1931, μετά από την πυρκαγιά του 1930 για την οποία ευθύνονταν φανατικοί εμπρηστές.

Καπνικός Σταθμός Κατερίνης: Από τα ιστορικότερα κτίρια της πόλης, ο καπνικός σταθμός Κατερίνης λειτουργούσε από το 1933 ως παράρτημα του Καπνολογικού Ινστιτούτου της Ελλάδος. Το 2013 ο χώρος παραχωρήθηκε στους «Γιατρούς του Κόσμου» όπου μαζί με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας ξεκίνησαν δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Το 2018 ο χώρος παραχωρήθηκε για 25 χρόνια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας. Εκτός από τη λειτουργία κοινωνικών δομών, ο χώρος έχει μετατραπεί σ’ ένα πολιτιστικό κέντρο που λειτουργεί από εθελοντές και διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και το δημοφιλές «Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου».

Τουρκαλβανικός τεκές, Οθωμανικό απομεινάρι: Το μοναδικό μουσουλμανικό μνημείο που διασώθηκε στην Πιερία αποτελεί ο τεκές της Κατερίνης. Βρίσκεται στην οδό 7ης Μεραρχίας στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου. Το τζαμί είναι το μόνο που απέμεινε από τον τεκέ, δηλαδή το μοναστηριακό συγκρότημα της μουσουλμανικής αίρεσης των αλβανών μπεκτασήδων. Ο τεκές της Κατερίνης χτίστηκε περίπου 200-250 χρόνια πριν, σε μια έκταση 300 στρεμμάτων που εκτεινόταν από το πάρκο ως το νοσοκομείο σχεδόν σε όλη την περιοχή του συνοικισμού «Καταφυγιώτικα». Στην έκταση του μπεκτασικού τεκέ περιλαμβάνονταν η κατοικία του ηγούμενου (Μπαμπά), τα κελιά των απλών μοναχών, ξενώνες, κουζίνα και τραπεζαρία, όπου γίνονταν συχνά συνεστιάσεις των μοναχών. Στην αυλή του τεκέ υπήρχε συντριβάνι και κιόσκι. Ο τεκές πιθανολογείται πως λειτουργούσε μέχρι το 1951. Το κτίριο σήμερα ανήκει στην μουσουλμανική κοινότητα, ωστόσο όμως, την διαχείριση του έχει ο Δήμος Κατερίνης.

Σιδηροδρομικός Σταθμός Κατερίνης & πρώην εργοστάσιο εμποτισμού: Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κατερίνης άνοιξε το 1916. Τα κτίριά του είναι από τα πιο γραφικά και περιποιημένα της χώρας. Εκεί βρίσκεται και το Φρούριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης, ζωντανό σημείο της ιστορίας της Πιερίας. Κατασκευάστηκε την περίοδο της γερμανικής κατοχής και σώζεται με αρκετές φθορές μέχρι και σήμερα.

Το εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας του ΟΣΕ δημιουργήθηκε στα χρόνια της γερμανική κατοχής. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1936 και η λειτουργία του ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1939. Στο εργοστάσιο αυτό, το φουγάρο του οποίου έχει ύψος 38 περίπου μέτρων, γινόταν παραγωγή πίσσας με την οποία αλείφονταν οι στρωτήρες που χρησιμοποιούσαν οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι. Μεταπολεμικά το εργοστάσιο συνέβαλε στην ανάπτυξη των υποδομών τόσο των μεταφορών όσο και των τηλεπικοινωνιών καθώς και του ηλεκτρισμού.

Μνημείο Στρατηγού Σβορώνου – Ανδρομάχη: Κοντά στο σημείο έγινε η τελευταία σύγκρουση μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού κατά την απελευθέρωση της Κατερίνης. Η μάχη έγινε στις 15-16 Οκτωβρίου 1912 και σε αυτήν σκοτώθηκαν ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος, Κεφαλλονίτης αριστοκρατικής καταγωγής, ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Νίκας και ο 17χρονος εθελοντής από την Κρήτη, Κονταξάκης. Το μνημείο που στήθηκε προς τιμήν των ηρώων βρίσκεται έξω από τη Νεοκαισάρεια, λίγο πριν από το Πλατανόδασος του χωριού.

Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας: Το εντυπωσιακό Πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας είναι ιδανικό για μια απόδραση στην φύση. Απέχει 7 χλμ από την πόλη της Κατερίνης, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μαυρονερίου (αρχ. Αίσωνα) και είναι ένα μοναδικό, σπάνιας ομορφιάς, πυκνό δάσος πλατάνων, ίσως το μεγαλύτερο πλατανόδασος στην Ελλάδα. Στο σημείο υπάρχει αναψυκτήριο, παιδική χαρά και ζώα, όπως χήνες, άλογα, στρουθοκάμηλοι και ελάφια.

Εκκλησία Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής – Περίσταση: «Πνιγμένη» στο πράσινο της πιερικής υπαίθρου, λίγο πριν τα παράλια της Κατερίνης, βρίσκεται η γραφική Εκκλησία της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, στο Δ.Δ. Περίστασης. Γραφικό ξωκλήσι με όμορφο αυλόγυρο όπου τελούνται γάμοι και βαπτίσεις.

Κοντά στην πόλη βρίσκεται η θάλασσα (6 χλμ. απόσταση), ο Όλυμπος και αρκετές αρχαιολογικές τοποθεσίες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, όπως η αρχαία πόλη του Δίου (5ος αιώνας π.Χ., 17 χλμ. μακριά) και το βενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. Οι παραλίες του Κορινού, της Παραλίας, και της Ολυμπιακής Ακτής (ή Κατερινόσκαλας) είναι πολύ δημοφιλείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παραλία Κατερίνης: Oι βραβευμένες επί σειρά ετών με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» ακτές του Δήμου Κατερίνης αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών, ειδικά τους θερινούς μήνες. Απέραντη χρυσή αμμουδιά, ζεστά και φιλικά νερά με απέραντη θέα στο γαλάζιο του Θερμαϊκού κόλπου, τον καταπράσινο επιβλητικό Όλυμπο και τα μαγευτικά Πιέρια όρη. Η κοσμοπολίτικη Παραλία Κατερίνης απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Η πρόσβαση είναι εύκολη, η αμμουδιά ατελείωτη, η θάλασσα ρηχή και οι παροχές άφθονες και ποιοτικές. Ο κεντρικός πεζόδρομος αποτελεί την καρδιά του οικισμού με δεκάδες ποιοτικά καταλύματα, εστιατόρια, καφέ – μπαρ και εμπορικά καταστήματα.

Παραλία Κατερίνης – Προβλήτα: Η κοσμοπολίτικη Παραλία Κατερίνης απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Η πρόσβαση είναι εύκολη, η αμμουδιά ατελείωτη, η θάλασσα ρηχή και οι παροχές άφθονες και ποιοτικές. Ο κεντρικός πεζόδρομος αποτελεί την καρδιά του οικισμού με δεκάδες ποιοτικά καταλύματα, εστιατόρια, καφέ – μπαρ και εμπορικά καταστήματα. Στο κέντρο της Παραλίας βρίσκεται η γραφική προβλήτα της. Ένα τοπόσημο που αποθανατίζεται σε εκατομμύρια φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου.

Ιερός Ναός Αγ. Φωτεινής: Η κοσμοπολίτικη Παραλία Κατερίνης απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Η πρόσβαση είναι εύκολη, η αμμουδιά ατελείωτη, η θάλασσα ρηχή και οι παροχές άφθονες και ποιοτικές. Ο κεντρικός πεζόδρομος αποτελεί την καρδιά του οικισμού με δεκάδες ποιοτικά καταλύματα, εστιατόρια, καφέ – μπαρ και εμπορικά καταστήματα. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται ο γραφικός Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής.

Παραλία Κατερίνης – Λιμάνι: Στο γραφικό λιμανάκι της Παραλίας Κατερίνης, καθημερινά δεκάδες ψαροκάικα ξεφορτώνουν φρέσκα ψάρια. Πολυσύχναστο μέρος για ντόπιους και επισκέπτες.

Ολυμπιακή Ακτή: Μια φωταγωγημένη λεωφόρος, με παράλληλο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο για τους λάτρεις των παραθαλάσσιων περιπάτων συνδέει την Παραλία της Κατερίνης με την κοσμοπολίτικη Ολυμπιακή Ακτή. Αμμώδης ακτή, εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων με λεπτή, καθαρή άμμο και ρηχή θάλασσα. Ο οικισμός είναι τουριστικά ανεπτυγμένος, διαθέτει όλες τις υποδομές και τις προϋποθέσεις για ευχάριστες διακοπές. Στο κέντρο του οικισμού κυριαρχεί ένα καταπράσινο πάρκο με παιδικές χαρές και γραφικός πεζόδρομος με καφέ – μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα.


https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !