13 Μαΐου 2022

Ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σε Λιτόχωρο, Λάρισα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Χανιά




Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, η οποία προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων, σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο και Λάρισα.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση). Συγκεκριμένα, επί συνόλου 300 βουλευτών, η συμφωνία για τις βάσεις υπερψηφίστηκε από 181 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους 119. Υπέρ ψήφισαν και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές: ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η Κωνσταντίνα Αδάμου.


Προηγήθηκε έντονη συζήτηση μέσα στη Βουλή, με σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αντιδράσεις υπήρξαν και εκτός βουλής, με πολλές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίες να εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.


Σημειώνεται επίσης ότι η ψήφιση της συμφωνίας έρχεται λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, αλλά και της ψυχρολουσίας που υπέστη η ελληνική διπλωματία με την αποκάλυψη της Wall Street Journal πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια νέα συμφωνία στρατιωτικού υλικού υπέρ της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !