31 Μαΐου 2022

Απανωτές εγκρίσεις φωτοβολταϊκών σταθμών σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία
Τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από την εκτεταμένη αδειοδότηση εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και κυρίως από φωτοβολταϊκά, σε απλή γεωργική γη αλλά και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, έχουν να κάνουν με την μείωση των εκτάσεων αγροτικής εκμετάλλευσης (καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκοτόπια, κλπ.), τις επιπτώσεις σε λοιπές αγροτικές δραστηριότητες (μελισσοκομία, κλπ.) και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των αγροτικών περιοχών και του τοπίου" αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ΚώσταςΓιουτίκας στην απάντησή του σε σχετική ερώτηση της παράταξης “Κοιτάμε Μπροστά”, η οποία είχε ως θέμα τη μορφή χιονοστιβάδας που έχουν πάρει οι εγκρίσεις φωτοβολταϊκών σταθμών στον κάμπο Θεσσαλονίκης–Κιλκίς. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Η απάντηση συνεχίζει αναφέροντας ότι "Το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες αλλά περισσότερο στον βορειοδυτικό τομέα της Περιφέρειας. Για τον λόγο αυτό έχει ήδη αποσταλεί στον Υπουργό ΥΠΕΝ σχετικό έγγραφο για τα προβλήματα της ΠΕ Πέλλας (αριθ. πρωτ. ΠΚΜ 544935/512/1-9-2021), ζητώντας την επανεξέταση των προϋποθέσεων αδειοδότησης των Φ/Β σταθμών και καθορισμό ζωνών εγκατάστασης τους, λαμβάνοντας υπόψη την φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής".

Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της Περιφέρειας έχει εντοπίσει το πρόβλημα, αν και περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο στα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Μάλιστα τονίζει καταληκτικά ότι "Η ΠΚΜ σε περίπτωση έναρξης διαβούλευσης για την τροποποίηση του ΕΧΠ, θα συμμετέχει ενεργά με προτάσεις σχετικά με τον περιορισμό της εγκατάστασης Φ/Β πάρκων σε απλή γεωργική γη αλλά και σε γη υψηλής παραγωγικότητας".

"Δηλαδή, δεν πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες ως τότε, όπως είχαμε ζητήσει προσωπικά από τον κ. Περιφερειάρχη, ως Πρόεδρο της ΕΝΠΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της παράταξης "Κοιτάμε Μπροστά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !