20 Μαΐου 2022

Τι λένε μεγάλες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών για το Φεστιβάλ Ολύμπου

   Τι λένε μεγάλες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών για τον κορυφαίο θεσμό της Πιερίας, με αφορμή τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων ζωής του.

« Είναι αξιοθαύμαστο το πείσμα με το οποίο μισό αιώνα τώρα οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Ολύμπου, ξεπερνούν μεγάλες δυσκολίες και κρατούν ζωντανό ένα θεσμό πολιτισμού που τονώνει από όλες τις απόψεις την κοινωνία της Πιερίας. Έχω παρακολουθήσει το Φεστιβάλ Ολύμπου από τη γένεσή του έως σήμερα και πρέπει να πω ότι είναι από τους λίγους θεσμούς που πάνε μπροστά. Στην Ελλάδα το συνηθισμένο είναι να ξεκινούν με ενθουσιασμό και σιγά σιγά να φθίνουν. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις όπως το Φεστιβάλ Ολύμπου το οποίο κάνει συνεχώς βήματα, επιδιώκει και τολμά κάθε φορά και νέα πράγματα»» δηλώνει ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, στην παρουσίαση του Φεστιβάλ Ολύμπου στο μουσείο της Ακρόπολης 
«Διατρέχοντας αυτά τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ Ολύμπου, διαπιστώνει κανείς ότι οι άνθρωποι  που επιλέγουν το πρόγραμμα έχουν υψηλές απαιτήσεις , δεν πέρασε τίποτα φτηνό, ενώ πέρασαν πολλές φορές φτηνά πράγματα από τα πιο διάσημα φεστιβάλ της Ελλάδας. Όλα ήταν προσφορές μεγάλων δημιουργών, σοβαρών προσπαθειών, με σεβασμό στο κοινό, αλλά και στο χώρο, όπως το Δίον σημαδεμένο από την ιστορία Το Φεστιβάλ Ολύμπου δεν προσφέρει μόνο ψυχαγωγία στους θεατές αλλά και μια γενικότερη παιδεία, χωρίς πλαστές εντυπώσεις, χωρίς εκπτώσεις, ακόμα και όταν πρόκειται για κάτι νέο και σύγχρονο. Ανήκουν στο Φεστιβάλ Ολύμπου εύσημα πολιτισμού » υπογράφει στο λεύκωμα για τα πενήντα χρόνια , ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος.
 Έχει επίσης ενδιαφέρον η ευχή που καταθέτει στο επετειακό λεύκωμα των πενήντα χρόνων, ο διεθνής σκηνοθέτης, Θόδωρος Τερζόπουλος. «Εύχομαι να συνεχίσετε το εξαιρετικό σας έργο και τα επόμενα 50 χρόνια, με την ίδια αγάπη, τον ίδιο ζήλο, προσφέροντας στους θεατές σας υψηλού επιπέδου θεάματα, για να ευφραίνονται και οι θεοί που τα παρακολουθούν από την κορυφή του Ολύμπου» 
Οι κολακευτικές δηλώσεις των πρέσβεων 14 χωρών αποτελούν απόδειξη της διεθνούς αναγνώρισης του Φεστιβάλ Ολύμπου και της Πιερίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της πρέσβειρας του Ισραήλ Irit Ben -Abba. « Είναι τιμή και χαρά που το Ισραήλ είναι τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ Ολύμπου. Είναι ευκαιρία να προβληθούν πτυχές του πλούσιου και πολυποίκιλου πολιτισμού, σε αυτόν τον εξαιρετικό συμβολικό τόπο».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !