18 Αυγούστου 2021

Ε. Σκούφα: «Αναγκαία η λειτουργία της ΠΟΑΥ Μύδια Μακρυγιάλου - Πύδνας »
Απαντήσεις για την πορεία της πλήρους λειτουργίας της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), με διακριτικό τίτλο «Π.Ο.Α.Υ. Μύδια Μακρύγιαλου - Πύδνας Α.Ε.», ζητούν με ερώτησή τους, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, από τις απαντήσεις που είχαν πάρει στην ερώτηση που είχαν καταθέσει στις 14 Ιανουαρίου, οι μισές δεν έλεγαν τίποτα καθώς αφορούσαν δηλώσεις αναρμοδιότητας για το θέμα, ενώ οι υπόλοιπες που δόθηκαν, έμειναν στα λόγια.

Στον Θερμαϊκό Κόλπο το 85% της εγχώριας παραγωγής μυδιών

Στην Ερώτηση επισημαίνεται για μια ακόμη φορά η δυναμική του κλάδου των μυδοπαραγωγών στη χώρα μας, που ήταν από τους εύρωστους και κατ’ εξοχήν εξαγωγικούς παραγωγικούς φορείς. «Ο σχεδιασμός και η κατοχύρωση καθαρού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, αποτελεί εργαλείο στα χέρια των μυδοπαραγωγών, αποδίδει υπεραξία στο προϊόν αλλά και προάγει την αειφορική ανάπτυξη στην περιοχή, προστατεύοντας το περιβάλλον και τους άλλους παραγωγικούς κλάδους που αναπτύσσονται παράλληλα στις ευρύτερες περιοχές», υπογραμμίζουν οι βουλευτές, συμπληρώνοντας ότι στο Θερμαϊκό κόλπο παράγεται το 85% περίπου της ποσότητας της εγχώριας παραγωγής μυδιών. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή, η εξέλιξη του οικοσυστήματος με τα χρόνια, δημιούργησαν αλλαγή συνθηκών, ενώ η ανθρώπινη αυθαιρεσία, μια γκρίζα ζώνη εκμετάλλευσης με την εμφάνιση παράνομων μυδοτροφείων και η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων, δυσκολεύει τον εντοπισμό και αποκατάσταση της κανονικότητας και ισορροπίας του περιβάλλοντος.

Το Προεδρικό Διάταγμα επί ΣΥΡΙΖΑ με την Π.Ο.Α.Υ στην Πιερία

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη επικαιροποίησης του πλαισίου, προχώρησε στη θεσμοθέτηση εκ νέου των Π.Ο.Α.Υ. ξεκινώντας από την Πιερία. Με το από 21.03.2019 Προεδρικό Διάταγμα «Χαρακτηρισμός και Οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.). Φορέας Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ.» ορίσθηκε η εταιρεία με επωνυμία «Περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών Θερμαϊκού κόλπου - Μύδια Μακρυγιάλου Πύδνας Ανώνυμος Εταιρεία» με διακριτικό τίτλο «Π.Ο.Α.Υ. Μύδια Μακρύγιαλου - Πύδνας Α.Ε.».

Έξι μήνες μετά τις απαντήσεις της κυβέρνησης, η ίδια απογοητευτική κατάσταση

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, έξι μήνες μετά τις απαντήσεις των υπουργών που κατατέθηκαν στην Βουλή, στις ακτές της βόρειας Πιερίας συνεχίζει η ίδια απογοητευτική και αποκρουστική κατάσταση: ξεβράζονται δεκάδες μέτρα διχτυών, πληθώρα βαρελιών και υπολείμματα οστρακοκαλλιεργειών σε αποσύνθεση. Οι αρμόδιοι φορείς – Περιφέρεια, Δήμος και «ΠΟΑΥ Μύδια Μακρύγιαλου - Πύδνας Α.Ε.» – δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες για τον καθαρισμό ενέργειες. Μόνο ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου προχώρησε σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού των ακτών. «Όσο ευλογημένος είναι ο τόπος αυτός, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται η συνεχιζόμενη κακομεταχείρισή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Ερώτηση.

Λειτουργία της ΠΟΑΥ Μακρυγιάλου με σεβασμό στο περιβάλλον

«Η εφαρμογή του από 21.03.2019 Προεδρικού Διατάγματος της Π.Ο.Α.Υ. και η ορθή και νόμιμη λειτουργία της εταιρείας θα σηματοδοτήσουν την επιτυχία ή μη της αειφορικής ανάπτυξης με τον σεβασμό του περιβάλλοντος, που συνιστούν το απόλυτο ζητούμενο στην εποχή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», αναφέρουν οι βουλευτές και ζητούν ενημέρωση για την περεταίρω πρόοδο που υπάρχει μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν όσον αφορά στη λειτουργία της «ΠΟΑΥ Μύδια Μακρύγιαλου - Πύδνας Α.Ε.», πότε αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία, τι μέριμνα λήφθηκε από τον Φεβρουάριο ως σήμερα για τον καθαρισμό των ακτών και τη διακομιδή απορριμμάτων μυδοτροφείων και αν διαπιστώθηκαν παραβάσεις που έχρηζαν επιβολής προστίμου, πόσα επιβλήθηκαν και σε τι ύψος ανήλθαν και τέλος, πόσες μονάδες μυδοκαλλιέργειας δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στις νέες χωροθετημένες εγκαταστάσεις, πώς δικαιολογείται και ποιους ωφελεί η καθυστέρηση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !