23 Ιουλίου 2017

Παγκόσμια νίκη του «ευ αγωνίζεσθαι» του Ελασσονίτη αθλητή Χαράλαμπου Βαρυτιμίδη



Παγκόσμιος θαυμασμός του «ευ αγωνίζεσθαι» που αποτελεί βασικό, θεμελιώδες στοιχείο, κάθε πραγματικής αθλητικής συνάντησης, κάθε πραγματικής αθλητικής συμπεριφοράς αναδείχθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ που φιλοξενείται στο Λονδίνο.

Πρωταγωνιστής ο καταγόμενος από την Καλλιθέα Ελασσόνας Χαράλαμπος Βαρυτιμίδης που κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος του ακοντισμού F55 έδωσε την πατέντα του στον συναθλητή του Βραζιλιάνο Γιόνας Λικούργκο η οποία τον βοήθησε να βρεθεί στο δεύτερο σκαλί του βάθρου των νικητών στον ακοντισμό, τη στιγμή που ήταν 5ος μετά τις πρώτες τρεις βολές, οπότε και διαπίστωσε το πρόβλημα με τη δική του πατέντα.
Η κίνηση του Ελασσονίτη αθλητή αναδείχθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Globo, με τον Βραζιλιάνο αθλητή να πλέκει το εγκώμιο για τον Βαρυτιμίδη, αλλά και την ομοσπονδιακή προπονήτρια, Ελένη Ανουσάκη, που συναίνεσε στον δανεισμό της πατέντας.
«Η πατέντα μου κρίθηκε ακατάλληλη από τους κριτές με την ολοκλήρωση των τριών πρώτων προσπαθειών. Μάλιστα, οι δύο από τις τρεις βολές ήταν άκυρες, λόγω του προβλήματος που αντιμετώπισα. Ζήτησα από τους κριτές να αλλάξω πατέντα, χωρίς βέβαια να διαθέτω δεύτερη. Παρά το γεγονός ότι κάθε καρέκλα είναι φτιαγμένη αποκλειστικά για έναν αθλητή, ζήτησα από τον Βαρυτιμίδη να μου δανείσει τη δική του που ήταν περισσότερο στα μέτρα μου. Εκείνος, αφού μίλησε και με την προπονήτρια της Ελλάδας, μου είπε ότι φυσικά θα μου την παραχωρούσε. Χάρις στην κίνηση του Έλληνα αθλητή βρίσκομαι τώρα εδώ, με το μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος. Ένα μετάλλιο που ανήκει τόσο σε αυτόν όσο και στην Ελλάδα» δήλωσε ο Λικούργκο στους Βραζιλιάνους δημοσιογράφους που συνοδεύουν την αποστολή στο Λονδίνο.
Η «Ε» επικοινώνησε με το Χαράλαμπο Βαρυτιμίδη που βρίσκεται στο Λονδίνο και του ζητήσαμε να μας περιγράψει το περιστατικό. Το πρώτο βέβαια ήταν να μας μιλήσει τι εννοούν πατέντα στον χώρο του ακοντισμού F55.
Ο Ελασσονίτης αθλητής που βρέθηκε από το μπάσκετ με καρότσι στον στίβο και μέσω αυτού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μας λέει: «Στο αγώνισμά μας πατέντα εννοούμε το κοντάρι που πιανόμαστε όταν ρίχνουμε το ακόντιο. Συγκεκριμένα στην προσπάθειά μας ενώ είμαστε στο καρότσι δεμένοι έχουμε δίπλα ένα κοντάρι ύψους μέχρι 75 πόντους που πιανόμαστε κατά τη ρίψη του ακόντιου. Αυτό απαγορεύεται να έχει ελαστικότητα. Ο Βραζιλιάνος συναθλητής μου ακυρώθηκε στις δύο πρώτες προσπάθειες, από τα φαβορί για μετάλλιο, γιατί το κοντάρι είχε ελαστικότητα. Προκρίθηκε στον τελικό ως 5ος προσέχοντας την τελευταία του προσπάθεια και τότε μου ζήτησε τη δικιά μου πατέντα που δεν είχε ελαστικότητα και ταίριαζε σε αυτόν. Εγώ δεν το σκέφτηκα και χωρίς χρονοτριβή του την έδωσα».
Και συνέχισε επαναλαμβάνοντας αυτά που δήλωσε στα βραζιλιάνικα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Λονδίνο: «Κατάφερε και πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Στη συνέχεια με ευχαρίστησε με δάκρυα και δημόσια στην τηλεόραση της Βραζιλίας, λέγοντας ότι το μισό μετάλλιο μου ανήκει. Όταν με ρώτησε γιατί το έκανα, του απάντησα «έτσι έμαθα εγώ» και «φιλότιμο». Από τότε είμαστε κολλητοί».
Ο Βαριτιμίδης είχε αποκλειστεί του τελικού (ήρθε 9ος στον κόσμο) και τον ρωτήσαμε αν το έκανε ακόμα και αν είχε προκριθεί. Η απάντηση του αφοπλιστική… «Αυτό είναι το νόημα του αθλητισμού, το ευ αγωνίζεσαι… Δηλαδή θέλεις να ακυρώνεται ένας συναθλητής σου για να κερδίζεις; Αυτό έκανα γιατί πιστεύω ότι οι αγώνες πρέπει να κερδίζονται με την αγωνιστική αξία και όχι με τις άκυρες προσπάθειες των αντιπάλων».
Σχετικά με τη σχέση του με τον Βραζιλιάνο αθλητή απάντησε… «Παρακολουθώ τον Γιόνας μέσω διαδικτύου εδώ και τρία χρόνια και ξέρω ότι είναι ένας πολύ καλός αθλητής. Χωρίς να το σκεφτώ, αποφάσισα να τον βοηθήσω. Δεν μετανιώνω. Είμαι χαρούμενος γι’ αυτόν. Είμαι κομμάτι αυτού του μεταλλίου και χαίρομαι ιδιαίτερα που τον βοήθησα να το κατακτήσει»
Η ομοσπονδιακή προπονήτρια, Ελένη Ανουσάκη, μιλώντας στους Βραζιλιάνους δημοσιογράφους είπε πως «δεν είχαμε κανένα θέμα για τον δανεισμό της πατέντας. Άλλωστε γιατί να μη βοηθήσεις ένας αθλητή, τη στιγμή που έχεις ήδη αποκλειστεί. Θα μπορούσε να είχε συμβεί το αντίθετο».
Ο Γιόνας Λικούργκο για να τιμήσει τον άνθρωπο που του έδωσε τη δυνατότητα να βρεθεί στο βάθρο τού έδωσε ως δώρο τη βραζιλιάνικη φανέλα.
«Το καλύτερο μάθημα από την πράξη αυτή είναι ότι υπάρχει fair play στον αθλητισμό. Ο αντίπαλος εντός των ταρτάν, δεν είναι εχθρός κι αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Θα είμαι αιώνια ευγνώμων στον Χαράλαμπο γι’ αυτό το μετάλλιο. Η αλληλεγγύη και η ανθρώπινη κίνησή του να μου δανείσει την πατέντα του θα είναι κάτι που θα με ακολουθεί για πάντα» κατέληξε ο Λικούργκο, ο οποίος είναι απόστρατος αξιωματικός του βραζιλιάνικου στρατού.
Ο Χαράλαμπος Βαρυτιμίδης, ο οποίος μπορεί να έμεινε εκτός μεταλλίων στον ακoντισμό F55, ωστόσο σίγουρα είναι υποψήφιος για το βραβείο fair play της διοργάνωσης με την κίνησή του αλλά και γι’ αυτά που απονέμει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου κάθε Δεκέμβριο.

Από το μπάσκετ στον στίβο…

Ο Χαράλαμπος Βαρυτιμίδης που εκπροσωπεί τον λαρισινό αθλητισμό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ στο Λονδίνο σε ηλικία 17 χρόνων είχε ένα τροχαίο ατύχημα στην Ελασσόνα και στη συνέχεια πήγε σε κέντρο αποκατάστασης. Η αγάπη του για τον αθλητισμό ήταν μεγάλη και οι υπεύθυνοι της ομάδας μπάσκετ του Θεσσαλού με πρωτεργάτη τον πρώην αθλητή του ΓΣΛ Κώστα Ζαραγκότα βλέποντας τη σωματική του διάπλαση αποφάσισαν να τον εντάξουν στη δύναμή τους.
Κάπου εκεί όμως τον είδε και ο προπονητής στίβου Νίκος Τσόγκας που του μετέδωσε το «μικρόβιο» του στίβου και συνέχεια του ακοντισμού.
Ασχολήθηκε παράλληλα με τα δυο αθλήματα ώσπου τον κέρδισε ο στίβος και πέτυχε μεγάλες διακρίσεις καθώς έχει κάνει πέντε πανελλήνια ρεκόρ ενώ επτά φορές έχει στεφθεί πανελληνιονίκης στο αγώνισμα F55 του ακοντισμού.
Τα τελευταία τρία χρόνια ανήκει στον σύλλογο «Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης.
Χωρίς την παραμικρή βοήθεια αυτήν τη στιγμή μετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και σχολιάζοντας τη διοργάνωση μας είπε ότι τον εντυπωσίασε που υπήρξε αγωνιστική μέρα που βρέθηκαν στο στάδιο «Queen Elizabeth Olympic Park» (στο οποίο έγιναν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012) 36.000 κόσμος. Η αθλητική παιδεία και το αθλητικό ιδεώδες στην Αγγλία σε όλο τους το μεγαλείο…
Πηγή: eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !