1 Φεβρουαρίου 2024

Δεκάδες τα ακαθάριστα οικόπεδα σε Κατερίνη, Λιτόχωρο, Αιγίνιο, Κορινό, Πλαταμώνα



Ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί πολλές περιοχές του νομού μας, είναι τα δεκάδες ακαθάριστα οικόπεδα, τα οποία κυρίως από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο προκαλούν πλείστα προβλήματα σε γειτονιές της Κατερίνης, του Λιτοχώρου αλλά και χωριών της Πιερίας. Είναι πολλοί οι αναγνώστες μας που μας αναφέρουν συνεχώς διάφορα ακαθάριστα οικόπεδα ή και κατοικίες, τα οποία παραμένουν σε αυτή την κατάσταση τα τελευταία χρόνια. Αναζητώντας το τι ισχύει από νομικής πλευράς, διαπιστώνουμε ότι οι Δήμοι έχουν υποχρέωση να καθαρίζουν τους χώρους αυτούς ,όταν οι ιδιοκτήτες τους δεν το κάνουν και στη συνέχεια να χρεώνουν τα απαραίτητα ποσά. Δυστυχώς σε πολλές των περιπτώσεων, αυτό δεν συμβαίνει, λόγω επιείκειας,για να μη γράψουμε για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι τρεις νέες δημοτικές αρχές της Πιερίας θα πρέπει να το προσέξουν λίγο περισσότερο αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας , εντονότερο είναι το πρόβλημα σε συνοικίες της Κατερίνης, στο Λιτόχωρο, στο Αιγίνιο, τον Κορινό, τον Πλαταμώνα ,τον Μακρύγιαλο και άλλες περιοχές του νομού. Παραθέτουμε το νομικό πλαίσιο όπως ισχύει μέχρι και σήμερα.




Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η υπ’ αριθ. 4/2012 Διάταξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο Ν.3852/2010 οι ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκο­νται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε α­πόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση τους από τα ξηρά χόρτα, στην απομάκρυνση άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σ’ αυτά.
 
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους, ο Δήμος υποχρεούται στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετι­κή δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώ­δικα.


Χάρης Μπαζάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !