27 Σεπτεμβρίου 2023

"Διάβασα και ρώτησα για τον Σίμο Χαραλαμπίδη ,τον Θεόφιλο Καμπερίδη, τον Μενέλαο Τερζόπουλο"





Είμαι 36 χρονών. Τα περισσότερα για την αυτοδιοικητική ζωή της Κατερίνης τα έχω διαβάσει, δεν τα έχω ζήσει.
Διάβασα και ρώτησα για τον Σίμο Χαραλαμπίδη, τον δήμαρχο της μεταπολίτευσης κατά τη διάρκεια του οποίου συντελέστηκαν έργα όπως η κατασκευή δημοσίων κτιρίων (Δημαρχείο, Δημοτικό Ωδείο, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, γήπεδα, Αθλητικό Κέντρο κλπ.), τα αντιπλημμυρικά έργα (επικάλυψη του Μοσχοποτάμου, περιφερειακή τάφρος και τις διευθετήσεις του Πέλεκα, του Μαυρονερίου και του ρέματος Βύθισμα), υδρευτικά και αποχετευτικά έργα και η επέκταση του σχεδίου πόλεως (διάνοιξη δρόμων, πλατειών).

Διάβασα και ρώτησα για τον Θεόφιλο Καμπερίδη, όπου την περίοδο της θητείας του υπήρξαν έργα όπως η κατασκευή και η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Κατερίνης και η ασφαλτόστρωση πολλών οδών της, η ίδρυση και η λειτουργία του πρώτου ραδιοφωνικού δημοτικού σταθμού στην Ελλάδα (Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης) και η ίδρυση και η λειτουργία του προτύπου ΚΑΠΗ.

Διάβασα και ρώτησα για τον Μενέλαο Τερζόπουλο, τον μόνιμα παρόντα, που συνέγραψε το βιβλίο Τάκης Τερζόπουλος. Ο Άνθρωπος, ο αγωνιστής, ο Πολιτικός, τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου διέθεσε ο ίδιος στην Ένωση Ποντίων Πιερίας. Στο έργο, εκτός από τη βιογραφία του αδερφού του, καταγράφονται μαρτυρίες για τα βασανιστήρια και τη διαβίωση των εξορίστων στη Μακρόνησο στα τέλη της δεκαετίας του ’40.

Έζησα και θυμάμαι «έργα και ημέραι» των κυρίων Αμοιρίδη και Χιονίδη. Ο μεν πρώτος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, έγινε αναπληρωτής Δήμαρχος Κατερίνης και τέλος εξελέγη Δήμαρχος Κατερίνης. Ο δε δεύτερος, μακροβιότερος δήμαρχος στην ιστορία της πόλης, γέννησε πολιτικό απόγονο έναν εκ των σημερινών διεκδικητών του Δήμου, τον κύριο Ντούμο.
Και ακολούθησε ο κύριος Κουκοδήμος ανταλλάσσοντας καρέκλες με τον κύριο Χιονίδη. Ο ένας από βουλευτής ΝΔ έγινε Δήμαρχος Κατερίνης και ο άλλος από Δήμαρχος Κατερίνης έγινε βουλευτής ΝΔ. Ο κύριος Κουκοδήμος δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί ούτε για μια μέρα πριν τις νικηφόρες για αυτόν δημοτικές εκλογές. Υποψήφιος δήμαρχος με βουλευτική αποζημίωση μέχρι ρανίδος. Δύσκολη η ηθική στην πολιτική. Ο κύριος Χιονίδης δε, ο πολιτικός πρόγονος του κυρίου Ντούμου, διαβεβαίωνε ότι θα αφοσιωθεί στην αυτοδιοίκηση και ότι δεν τρέφει ενδιαφέρον για άλλα. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, μεταπήδηση στο βουλευτικό της ΝΔ.

Αυτή είναι η αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης.
Σήμερα την διάβασες. 8 Οκτωβρίου μπορείς να την γράψεις.
Σωτήρης Τριανταφύλλου
Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !