8 Σεπτεμβρίου 2023

Οι γέφυρες "φαντάσματα" της Νότιας Πιερίας





Ζώντας τον εφιάλτη της κακοκαιρίας DANIEL, με τα όσα δεινά προκάλεσε κυρίως στην Θεσσαλία, όπου άνθρωποι πνίγηκαν και περιουσίες - κόποι μιας ζωής χάθηκαν, θέλω να υπενθυμίσω κάτι ξεχασμένο στον χρόνο, που αφορά την Νότιο Πιερία.
- Να επισημάνω εδώ ότι τα αναφερόμενα δεν είναι αρμοδιότητας της δημοτικής αρχής, αλλά της Αντιπεριφερειας Πιερίας και της Πολιτείας. Η μόνη αρμοδιότητα του Δήμου, ήταν και είναι να ασκήσει την δέουσα πίεση, για να γίνουν τα έργα πράξη.
- Αναφέρομαι σε τρεις κύριες γέφυρες, μείζονος εθνικής και στρατηγικής σημασίας, οι οποίες έπρεπε προ δεκαετιών να έχουν κατασκευαστεί, αλλά παρέμειναν σε κάποιο συρτάρι ξεχασμένες.
- Δεκαετίες τώρα, η Αντιπεριφερεια και η Πολιτεία, με φανταχτερά απούσα την δημοτική αρχή, πέραν τον υποσχετικών επιταγών, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την κατασκευή αυτών των γεφυρών.
- Η υπάρχουσα κατάσταση έγινε συνήθεια, μετά ρουτίνα και τώρα τρόπος ζωής.
- Ας επαναφέρουμε λοιπόν τα πράγματα στην θέση τους, με την βοήθεια της Google, για τα όσα Αντιπεριφερεια και Πολιτεία οφείλουν να πράξουν και να απαιτήσουμε σε κάθε θεσμικό, πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, να δράσουν!
- Κατευθυνόμενοι από Πλάκα Λιτοχώρου προς Λεπτοκαρυά, δυτικά επί της παράπλευρης της Ε.Ο., αντί γέφυρας εισερχόμαστε στο ρέμα του Λιτοχώρου,(φωτ. 1) ή της Αγίας Μαρίνας όπως είναι περισσότερο γνωστό, μέσα σε κακοτραχαλο και επικίνδυνο δρόμο, ένεκα μη ύπαρξης γέφυρας.
Πρώτη γέφυρα φάντασμα!
- Συνεχίζοντας την πορεία προς Νότο, επί της ίδιας παράπλευρης φτάνουμε στο ρέμα της Ζηλιάνας ( φωτ. 2), μετά τα διόδια και προ του σταθμού ανάπαυσης. Έλλειψη γέφυρας η διαδρομή φυσικά διακόπτεται. Αναγκαστική κίνηση σε χωματόδρομο παράπλευρο του ρέματος δυτικά, μέσα σε κακοτραχαλο αγροτικό δρόμο.
Δεύτερη γέφυρα φάντασμα!
- Κατευθυνόμενοι δυτικά, φτάνουμε στην επαρχιακή οδό που συνδέει Σκοτίνα με Λεπτοκαρυά, η οποία οδηγεί σε διέλευση μέσα από το ρέμα της Ζηλιάνας, ( φωτ. 3) χωρίς γέφυρα φυσικά.
Τρίτη γέφυρα φάντασμα!
- Το παρελθόν σε αυτά τα ρέματα, ιδίως της Ζηλιάνας, είναι πολύ βεβαρημένα. Παλιά είχαμε πτώση γέφυρας του ΟΣΕ με πολλά θύματα, μετά πτώση οδικής γέφυρας, ευτυχώς χωρίς θύματα και πολλές παρασυρσεις οχημάτων, με τελευταίο θύμα, μια κυρία προ διετίας περίπου.
- Αναφέρομαι εδώ, στις τρεις κύριες γέφυρες που λείπουν από την περιοχή και όχι στο σύνολο των τεχνικών έργων, που είναι αναγκαία στην περιοχή μας, των οποίων η πλειοψηφία τυγχάνει αρμοδιότητας της Αντιπεριφερειας Πιερίας.
- Η Αντιπεριφερεια προφανώς αδιαφορεί και η δημοτική αρχή, δεν απαιτεί. "Συν Αθηνά και χείρα κίνει" κ. Δήμαρχε Δίου Ολύμπου. Η κατασκευή καίριων τεχνικών υποδομών που είναι υψηλής στρατηγικής και εθνικής σημασίας για την χώρα, δεν καθυστερούν.
- Είναι κατασκευές που θα έλυναν επίσης, το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Νότιας Πιερίας. Δεν πρέπει να μένουν ποτέ σε συρτάρια, ούτε μετατρέπονται σε φαντάσματα. Θα έρθουν πολλές ακόμη κακοκαιρίες τύπου DANIEL.
- Με την αναμενόμενη ανάληψη της δημοτικής αρχής Δίου Ολύμπου, μετά τις δημοτικές εκλογές, από τον συνδυασμό της ΠΡΟΟΠΤΙΚΉΣ, με δήμαρχο τον κ. Πέτρο Κιάφα, γεννιέται η δέσμευση προς τους δημότες, της καταγραφής όλων των προβλημάτων τεχνικής φύσεως, στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας και δρομολόγηση διαδικασιών προς τακτοποίηση αυτών, με απόλυτη διαφάνεια.
- Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο από το θεραπεύειν!!!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΡΕΒΕΝΙΤΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΌΣ ΣΎΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΑΣΜΌ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ-ΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !