10 Σεπτεμβρίου 2023

Ο πρώην Δήμος Πιερίων "έχασε" 1150 κατοίκους μέσα σε 20 χρόνια -Έμεινε μισή η Ρήτινη


Για εμάς εδώ στο Katerinipress η υπογεννητικότητα και η ερήμωση των χωριών μας είναι μείζον  θέμα. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν με απλούς αριθμούς 20ετίας να ταρακουνήσουμε τα λιμνάζοντα νερά και να δραστηριοποιήσουμε τους υποψήφιους Δημάρχους, Αντιπεριφερειάρχη, Βουλευτές, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους ν' αναλάβουν δράση. Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα ανα πρωην Δήμο της Πιερίας. Τα νούμερα λένε αλήθειες.....Αν δεν προλάβουμε τώρα το κακό, αύριο θα είναι αργά. Ξεκινάμε με τον πρώην Δήμο Πιερίων.


Ο Δήμος Πιερίων ήταν ένας από τους 13 Δήμους του Νομού Πιερίας στους οποίους είχε διαιρεθεί ο νομός σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστριας. Είχε πληθυσμό 2811 κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν η Ρητίνη. Περιλάμβανε τρία Δημοτικά Διαμερίσματα και ισάριθμους οικισμούς. Με το σχέδιο Καλλικράτης εντάχθηκε στον νέο διευρυμένο δήμο Κατερίνης.

Πληθυσμός το 2001 

Δήμος Πιερίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δήμος Πιερίων είχε  (πραγματικό) πληθυσμό 2.811 κατοίκους. Στον δήμο περιλαμβάνονται:

Δ.δ. Ρητίνης -- η Ρητίνη [ 1.674 ]
Δ.δ. Βρίας -- η Βρία [ 422 ]
Δ.δ. Ελατοχωρίου -- το Ελατοχώρι [ 715 ]



Πληθυσμός το 2021


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΩΝ 1.656
Δημοτική Κοινότητα Ρητίνης 890
Δημοτική Κοινότητα Βρίας 319
Δημοτική Κοινότητα Ελατοχωρίου 447



Από τα  παραπάνω στοιχεία συμπεραίνουμε ότι ο πρώην Δήμος Πιερίων μειώθηκε την τελευταία 20ετία κατα 1150 κατοίκους !!! Έχασε δηλαδή σχεδόν το 40% του πληθυσμού του. Η Ρητίνη μάλιστα, ή άλλοτε κραταιά κωμόπολη των Πιερίων, συρικνώθηκε κατα περίπου 50% !   Από τους 1674 κατοίκους το 2001, μετράει σήμερα μόλις 890 και όλο φθήνει και περισσότερο. Το ερώτημα φυσικά που γεννάται ειναι το γιατί. Μα φυσικά γιατί οι νέοι δεν έχουν επαγγελματικές διεξόδους στα χωριά των Πιερίων .Εκτος από την αγροτική παραγωγή οι ευκαιρίες εργασίας είναι σχεδόν μηδαμινές. Η μετανάστευση φυσικά είναι ένας ακόμη λόγος . Δεκάδες κάτοικοι των περιοχών αυτών έφυγαν για Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία και αλλού. 


Εκτος της Ρητίνης σημαντική μείωση, απορίας άξιο για τουριστικό προορισμό, υπέστη και το Ελατοχώρι. Από τους 715 κατοίκους το 2001 συρικνώθηκε στους 447 το 2021 ! "Έχασε" δηλαδή 280 κατοίκους την τελευταία 20ετία.....Πάνω από 30% μείωση. Το Ελατοχώρι, με το Χιονοδρομικό κέντρο σε απόσταση αναπνοής και τα δεκάδες ξενοδοχεία και εστιατόρια στο νέο όσο και στο παλιό χωριό. Κι όμως οι νέοι προτιμούν να μην μείνουν εκεί για  να δημιουργήσουν οικογένεια. Σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία. 


Σημαντική η μείωση και στην Βρία η οποία από τους 422 κατοίκους το 2001 σήμερα διαθέτει μολις 319. Μείωση δηλαδή 100 κατοίκων, περίπου 25%.

Δεν ρίχνουμε ευθύνες πουθενά. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αναμένουμε ιδέες, προτάσεις, πράξεις από τους υποψηφίους και αυριανούς Δημάρχους ή συμβούλους τις οποίες φυσικά και θα δημοσιεύσουμε στο Katerinipress.

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια 

Χάρης Μπαζάκος


Πηγή Στατιστικών Στοιχείων
https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !