21 Αυγούστου 2023

Eρώτηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και τον αποκλεισμό των νεοναζί οπαδών




Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κ. Δημήτρης Παπαδάκης, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και τον αποκλεισμό των νεοναζί οπαδών από τους αθλητικούς χώρους.

Ο κ. Παπαδάκης, στη γραπτή του ερώτηση, αναφέρει ότι αιματηρά επεισόδια, που προκλήθηκαν από νεοναζί οπαδούς, έλαβαν χώρα στην Αθήνα, στις 07 Αυγούστου, εν όψει του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων, ΑΕΚ Αθηνών και Ντιναμό Ζάγκρεπ. Τραγικό αποτέλεσμα αυτής της δολοφονικής επιδρομής των Κροατών χούλιγκαν ήταν ο τραυματισμός αρκετών ατόμων και η δολοφονία ενός νέου παιδιού, φίλαθλου της ΑΕΚ Αθηνών, του Μιχάλη Κατσούρη.

Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως, ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της UEFA, ημερομηνίας 19 Αυγούστου, (https://www.uefa.com/insideuefa/mediaservices/mediareleases/news/0284-18c689bcdf22-237d45ab913c-1000--gnk-dinamo-to-play-uefa-club-competition-matches-without-awa/) όπου χαρακτήρισε τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεπ, ως "υψηλού κινδύνου". Η UEFA, ενώ αναγνωρίζει το πρόβλημα, εντούτοις αδυνατεί να λάβει δραστικά μέτρα για την ουσιαστική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι, αυτό το κοινωνικό φαινόμενο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, με πολυδιάστατες και αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στη παιδεία, όσο και στον πολιτισμό, αλλά και στη νεολαία.

Ως Ευρωπαϊκός θεσμός, οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού, της ανοχής, της αποδοχής και της αλληλεγγύης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα γεγονότα, ο κ. Παπαδάκης απεύθυνε τα πιο κάτω ερωτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Τι προτίθεται να κάνει για την αποτροπή των φαινομένων οπαδικής βίας;



- Τι προτίθεται να κάνει για να αποτρέψει την εκκόλαψη των ναζιστικών οργανώσεων, μέσω των αθλητικών ομάδων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !