23 Ιουλίου 2023

Νομιμοποίησε την κάνναβη η Αλβανία




Ο νόμος για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Αλβανία έχει τραβήξει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης, γράφουν σήμερα αλβανικά δημοσιεύματα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press αφιερώνει ένα άρθρο που αναφέρει ότι «το κοινοβούλιο της Αλβανίας νομιμοποίησε την Παρασκευή την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς σε μια χώρα που κάποτε ήταν γνωστή ως ευρωπαϊκό σταυροδρόμι για τη διακίνηση μαριχουάνας».

Σύμφωνα με το AP:

Το αλβανικό κοινοβούλιο νομιμοποίησε την Παρασκευή την κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς σε μια χώρα που κάποτε ήταν γνωστή ως ευρωπαϊκό σταυροδρόμι για τη διακίνηση μαριχουάνας.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε 69-23 για να επιτρέψει την περιορισμένη και ελεγχόμενη ανάπτυξη φυτών κάνναβης, μια κίνηση που αμφισβητήθηκε σκληρά από την αντιπολίτευση.

Δεν έγινε σαφές πώς θα ρυθμιστεί η ιατρική κάνναβη. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η περιορισμένη παραγωγή κάνναβης μπορεί να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.

Η καλλιέργεια μαριχουάνας άκμασε στην Αλβανία στο παρελθόν καθώς οι έμποροι ναρκωτικών εκμεταλλεύονταν την έλλειψη ισχυρής διακυβέρνησης στη μετακομμουνιστική χώρα.

Αφού ανέλαβε την εξουσία το 2013, η κυβέρνηση του αριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα έθεσε ως κύριο στόχο την καταστροφή φυτών κάνναβης.

Τα επόμενα δύο χρόνια κατέστρεψε εκατομμύρια φυτά κάνναβης με εκτιμώμενη αγοραία αξία 7 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,5 δισεκατομμύρια δολάρια), περισσότερα από τα δύο τρίτα του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας εκείνη την εποχή.

Το 2014, ένας αστυνομικός πυροβολήθηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια καταστολής σε χωριό στα νότια της χώρας που έγινε με τη χρησιμοποίηση τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Η αστυνομία δέχθηκε πυρά αυτόματα όπλων και ρουκετών από καλλιεργητές ναρκωτικών.

Η Αλβανία εξακολουθεί να είναι η κύρια οδός διακίνησης σκληρών ναρκωτικών. Η αστυνομία εξακολουθεί να καταστρέφει μεμονωμένες περιπτώσεις καλλιέργειας κάνναβης, αλλά πολύ λιγότερο συχνά από ό,τι πριν από μια δεκαετία, όπως σημειώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !