18 Ιουλίου 2023

Η Ορεινή Κατερίνη πρόβαλε τον γαστρονομικό της πλούτο
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του βουνού και του δάσους, μία διοργάνωση του Δήμου Κατερίνης πού έχει καταστεί θεσμός στα Πιέρια Όρη και δημιουργήθηκε για να προβάλει την τοπική γαστρονομία, να αναδείξει κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού προορισμού.

Το φεστιβάλ υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, με την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας Μηλιάς και των Πολιτιστικών Συλλόγων, Κάτω Μηλιάς «οι Λαζαίοι», Άνω Μηλιάς και Μεσαίας Μηλιάς.

Και φέτος η Αντιδημαρχία Τουρισμού του δήμου υλοποίησε, στις 15 και 16 Ιουλίου, το γαστρονομικό φεστιβάλ των Πιερίων. Μία γιορτή των γεύσεων και των αρωμάτων της φύσης στις όμορφες διαδρομές του βουνού των Εννέα Μουσών, που αυτή τη φορά εξελίχθηκε στην πλαγιά από την Κάτω έως την Άνω Μηλιά Πιερίας.

Στο κέντρο της Κάτω Μηλιάς λειτούργησε και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ ανοικτή έκθεση τοπικών παραγωγών με τυποποιημένα προϊόντα. Συμμετέχοντες ήταν: Ο γυναικείος μελισσοκομικός αγροτικός συνεταιρισμός «Μέλισσες Ολύμπου», ο κοινωνικός συνεταιρισμός γυναικών Κατερίνης «Μούσες Πιερίων», το Κτήμα Πούλιου, το Κτήμα Σαμαρά και τα οινοποιεία Ξηρομερίτη, Παντούλη και Πουλιάκη. Ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο εξελίχθηκαν μαγειρικές επιδείξεις από τοπικούς chef και ντόπιες μαγείρισσες. Παρουσιάσθηκαν παραδοσιακές συνταγές από τα σπιτικά της περιοχής, προσφέρθηκαν κεράσματα στους επισκέπτες και οι ντόπιοι αφηγήθηκαν τα έθιμα, καθώς και τις ιστορίες πίσω από τις συνταγές τους. Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν τον ρόλο του chef και να διασκεδάσουν μαγειρεύοντας. Κατά τη διάρκεια των δράσεων στον χώρο της υπαίθριας έκθεσης τοπικών προϊόντων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς «οι Λαζαίοι» είχε τους χώρους του ανοικτούς και έτσι πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και περιηγηθούν στην πλούσια Λαογραφική Συλλογή του συλλόγου.

Τόσο το Σάββατο 15/7 όσο και την Κυριακή 16/7 πραγματοποιήθηκαν δράσεις στην Άνω Μηλιά, προσκαλώντας τους επισκέπτες στον πανέμορφο περιπατητικό και προσκυνηματικό τουριστικό προορισμό του Δήμου Κατερίνης. Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα ο ΕΟΣ Κατερίνης οδήγησε τους επισκέπτες στα μονοπάτια της Άνω Μηλιάς, ενώ στο κέντρο του χωριού οικογένειες, μικροί και μεγάλοι, διασκέδασαν με παιχνίδια μέσα στη φύση, μία δράση την οποία υλοποίησε το Τμήμα Αθλητικής Ανάπτυξης Δ. Κατερίνης, ζωγράφισαν πάνω σε ξύλο συμμετέχοντας στη δράση «ξυλοτεχνήματα» της νηπιαγωγού Αρετής Ντζιαχρήστου, ήρθαν κοντά σε παραδοσιακά παιχνίδια που παρουσίασε το Κέντρο Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού και δοκίμασαν παραδοσιακές λαγγίτες φτιαγμένες από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου της Άνω Μηλιάς. Το δεύτερο πρωινό του γαστρονομικού διημέρου στην Άνω Μηλιά ήταν αφιερωμένο στον Προσκυνηματικό Τουρισμό. Υπό τον συντονισμό της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, πραγματοποιήθηκε από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Γκόλια ξενάγηση στα ιστορικά προσκυνηματικά μνημεία, στην ιστορική Αγία Παρασκευή, στο προσκύνημα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και τον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου ενώ ακολούθησε παρουσίαση Μοναστηριακής κουζίνας στον αύλειο χώρο της Αγίας Παρασκευής από τον Αρχιμανδρίτη π. Βασίλειο Νάκα, Ηγούμενο Ιεράς Μονής Εισοδίων Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου.

Στο πλαίσιο του γαστρονομικού φεστιβάλ το μεσημέρι του Σαββάτου επισκέπτες παρακολούθησαν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση που προσέφερε ο Όμιλος της Φύσης και του Ανθρώπου «ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑΣ-ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ» και ο Πρόεδρος του ομίλου, κ. Σάββας Τσεντίδης, στον χώρο του εκθετηρίου στη Νεοκαισάρεια, με τα μοναδικά στην Ελλάδα, ευρήματα - απολιθώματα προβοσκιδωτού ηλικίας 9.000.000 ετών.

Στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στη Μεσαία Μηλιά, μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του εθίμου «τρανός χορός» . Ο πατήρ Ευάγγελος καλωσόρισε του επισκέπτες και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίας Μηλιάς προσέφεραν κεράσματα σε όλους που απολάμβαναν το γλυκό ηχόχρωμα της γκάιντας του νέου μουσικού Γιώργου Τσιρίμπαση.Τα «ξυλοτεχνήματα» της Νηπιαγωγού Αρετής Ντζιαχρήστου διασκέδασαν και δίδαξαν τα μικρά παιδιά και στην Κάτω Μηλιά, το απόγευμα της Κυριακής 16 Ιουλίου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι επισκέπτες γεύθηκαν ντόπια κρασιά στο οινοποιείο «Ωραία Γη». Μία εκλεκτή δράση οινογευσίας που επιμελήθηκε ο ντόπιος οινοποιός Γιώργος Πουλιάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !