9 Ιουλίου 2023

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις για όσους έχουν χρέη – Καταργείται η παρακράτηση 30%
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές που θα γίνουν στις συντάξεις.

Στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, o υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε αλλαγές στη ρύθμιση που ορίζει ότι δεν μπορεί να αποδοθεί σύνταξη σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν χρέη άνω των 20.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, αν δεν εξοφλήσουν το υπερβάλλον των 20.000 ευρώ ρυθμίζοντας σε έως 60 δόσεις το υπόλοιπο χρέος. “Χρειάζεται λύση, δίκαιη λύση, για τους υποψήφιους συνταξιούχους με χρέη, και θα δουλέψω γι’ αυτό το ζήτημα” σημείωσε.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι υπάρχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές επί χρόνια, αλλά στο τέλος του εργασιακού τους βίου δημιούργησαν οφειλές.

O κ. Γεωργιάδης κάλεσε τις επιχειρήσεις να δώσουν δίκαιες αυξήσεις στους μισθούς και να δώσουν στους εργαζόμενους τους μισθούς που τους αναλογούν με βάση την παραγωγικότητα.Ο υπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις σε εργασία και ασφαλιστικό. Έθεσε στόχο να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% και μήνυσε στις επιχειρήσεις, ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να αυξήσουν δίκαια τους μισθούς των εργαζομένων τους και να τους δώσουν το μισθό που τους αναλογεί με βάση την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε από 125.000 που τις παρέλαβε τον Ιούνιο του 2019 να τις έχει περιορίσει σε 32.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έλαβε σήμερα από την αρμόδια υπηρεσία.

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του συστήματος εργασίας από συνταξιούχους, ο υπουργός είπε ότι «οι συνθήκες της ανεργίας έχουν αλλάξει, οι συνθήκες πλέον είναι πια ώριμες, και μπορούμε να μην τιμωρούνται με υψηλές παρακρατήσεις σύνταξης, όσοι συνταξιούχοι θελήσουν να εργαστούν, είτε για λόγους ανάγκης, είτε ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους». Τόνισε δε, πως «δεν μπορεί να τιμωρούνται με παρακράτηση 30% της σύνταξής τους, για την οποία έχουν εργαστεί μια ζωή».

Προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες, μαζί με τους αρμόδιους υφυπουργούς, θα ανακοινώσει τις παραμέτρους-κόφτες που θα τεθούν στην ρύθμιση «ώστε να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες κάποιων πολύ λίγων, που είδαν κάποια προσχέδια και φοβούνται πως θα μπορούσαν να έχουν κάποια ζημία από αυτή την ρύθμιση».

Ο κ. Γεωργιάδης, επίσης ανέφερε ότι ένα θέμα που τον απασχολεί και θα υπάρξει ρύθμιση, αφορά τους ελευθέρους επαγγελματίες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, γιατί κάτι δεν πήγε καλά στον τέλος του εργασιακού τους βίου και δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη. Όπως σημείωσε, το κράτος δεν μπορεί να έρχεται να εκδικηθεί κάποιον στον οποίον η ζωή τα έφερε δύσκολα στο εργασιακό του βίο. Για αυτό «θα δουλέψουμε άμεσα με τους συνεργάτες μου για να βρούμε λύση δίκαιη, που θα δίνει διέξοδο σε εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν την διαφορά που ορίζει ο νόμος, για να ενταχθούν στην διαδικασία της σταδιακής αποπληρωμής της οφειλής, μέσω της παρακράτησης μέρους της σύνταξής τους που θα παρουσιάσουμε στην Βουλή».

Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι άμεσα θα παρουσιαστεί στους κοινωνικούς εταίρους και στους συλλόγους των εργαζομένων, ένα εθνικό σχέδιο δράσεων και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων – κυρίως στον τουρισμό – όπου εκεί σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, αλλά και σε επαγγέλματα που έχουν ένα βαθμό μεγάλης επικινδυνότητας, όπως οι ταχυμεταφορείς.

Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !