16 Ιουλίου 2023

Γιατροί επανασυγκόλλησαν το «κομμένο» κεφάλι ενός 12χρονου αγοριού
Γιατροί στο Ισραήλ επανασυγκόλλησαν με επιτυχία το κεφάλι ενός 12χρονου αγοριού από την Παλαιστίνη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα καθώς έκανε ποδήλατο. Το 12χρονο αγόρι, ο Σουλεϊμάν Χασάν, μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στη Μονάδα Τραύματος του Hadassah Ein Kerem, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση για την επανασυγκόλληση του κεφαλιού του. Ο 12χρονος υπέστη εσωτερικό αποκεφαλισμό, μια κατάσταση όπου το κρανίο αποκολλάται από τους ανώτερους σπόνδυλους της σπονδυλικής στήλης.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Hadassah, ο δρ Οχάντ Εϊνάβ δήλωσε ότι η ζωή του Σουλεϊμάν σώθηκε «χάρη στην τεχνογνωσία μας και την καινοτόμο τεχνολογία που έχουμε στο χειρουργείο».

«Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση, ειδικά σε παιδιά και εφήβους. Ένας χειρουργός χρειάζεται γνώση και εμπειρία για να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο δρ Εϊνάβ, ο ορθοπεδικός χειρουργός που ηγήθηκε της χειρουργικής ομάδας.

Ο εσωτερικός αποκεφαλισμός δεν είναι πάντα θανατηφόρος

Αν και το εξάρθρημα της ατλαντοϊνιακής άρθρωσης, όπως ονομάζεται η κατάσταση αυτή, αντιπροσωπεύει μόνο το 1% όλων των τραυματισμών που σχετίζονται με την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, είναι το πιο συχνό σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Το ποσοστό επιβίωσης όσων υφίστανται αυτού του είδους τον εσωτερικό αποκεφαλισμό είναι σχετικά χαμηλό. Αν όμως γίνει έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική επέμβαση, τα νευρολογικά αποτελέσματα μπορεί να βελτιωθούν.

Ο Σουλεϊμάν πήρε τελικά εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού οι γιατροί δεν διαπίστωσαν νευρολογικές ή κινητικές ανεπάρκειες. Ωστόσο, θα συνεχίσει να παρακολουθείται από τους γιατρούς.

«Η ίδια η διαδικασία είναι πολύ περίπλοκη και διήρκεσε αρκετές ώρες. Ενώ βρισκόμασταν στο χειρουργείο, χρησιμοποιήσαμε νέες πλάκες και στερεώσεις στην κατεστραμμένη περιοχή», δήλωσε ο δρ Εϊνάβ στους Times of Israel.

«Το γεγονός ότι αυτό το παιδί δεν έχει κανένα νευρολογικό έλλειμμα ή αισθητηριακή ή κινητική δυσλειτουργία και ότι περπατάει χωρίς βοήθημα μετά από μια τόσο μακρά διαδικασία δεν είναι μικρό πράγμα», πρόσθεσε.

Ο πατέρας του 12χρονου αγοριού, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τους γιατρούς.

«Θα σας ευχαριστώ για όλη μου τη ζωή που σώσατε τον αγαπημένο μου μοναχογιό», είπε στους γιατρούς ο πατέρας του Σουλεϊμάν. «Να είστε όλοι ευλογημένοι. Χάρη σε εσάς, ανέκτησε τη ζωή του ακόμη και όταν οι πιθανότητες ήταν μικρές και ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Αυτό που τον έσωσε ήταν ο επαγγελματισμός, η τεχνολογία και η γρήγορη λήψη αποφάσεων από την ομάδα τραύματος και ορθοπεδικής. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ», κατέληξε ο πατέρας του 12χρονου αγοριού.

lykavitos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !