1 Μαΐου 2023

Τσίπρας στα Ποντιακά: «Άλλα ζα σπάουνταν και άλλα μαρουκούνταν»




«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου μπορούμε και θα φέρουμε την αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και μια προοδευτική κυβέρνησης συνεργασίας, κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής που μπορεί να οδηγήσει τον τόπο σε μια άλλη προοπτική ελπίδας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου.

«Τιμούμε την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μίλησε και στα ποντιακά, υποστηρίζοντας πως «Άλλα ζα σπάουνταν και άλλα μαρουκούνταν» που σημαίνει: «Άλλα ζώα σφάζονται και άλλα μηρυκάζουν», αναφερόμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο στην «αναδιανομή πλούτου που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Με τον πιο προκλητικό τρόπο και με όλα τα μέσα», όπως είπε.


Ο ίδιος, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «Συμβόλαιο δικαιοσύνης για τους παλιννοστούντες Ποντίους και τον ποντιακό Ελληνισμό» και πρόσθεσε: «Ήρθα σήμερα εδώ, στη μέση της προεκλογικής περιόδου, γιατί γνωρίζω ότι αυτά που σήμερα λέγονται, καταγράφονται. Είναι το συμβόλαιο τιμής με τους παλιννοστούντες Ποντίους και τον ποντιακό ελληνισμό.

Δεσμεύομαι, ότι στην επόμενη Βουλή που θα έχει πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, θα δημιουργήσουμε μια μόνιμη διαρκή διακομματική επιτροπή που, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, θα χαράξει και θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε ισλαμικά τεμένη, αποτέλεσε μια μελανή στιγμή όχι μόνο για την ελληνική αλλά κυρίως για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Δεσμευόμαστε να εντείνουμε την προσπάθεια σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για την προστασία των βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».




dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !