13 Απριλίου 2023

Διπλωτός χορός και κάψιμο της Ρόκας στη Ρητίνη




Ένα έθιμο κατ’ εξοχήν πασχαλιάτικο, το «Κάψιμο της Ρόκας», συναντιέται στα χωριά των Πιερίων και συνεχίζει στις μέρες να πραγματοποιείται συνήθως την Τρίτη του Πάσχα. Με τοπικές παραλλαγές στην οργάνωση, τα τραγούδια, τη διαδικασία, χωρίς να διαφέρει στο βασικό αφήγημα. Σύμφωνα με αυτό, οι γυναίκες του χωριού βγαίνουν στο χοροστάσι (τώρα στην πλατεία του χωριού) με Κορυφαία συνήθως τη μεγαλύτερη γυναίκα του χωριού που κρατά τη ρόκα. Χορεύουν και τραγουδούν τραγούδια της άνοιξης, της πασχαλιάς, αλλά και τραγούδια που αναφέρονται σε γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο της τουρκοκρατίας. Χωριά που υποφέρουν από επιδρομές, γυναίκες που αρπάζουν οι τούρκοι για το χαρέμι του Πασά, μάνες που χάνουν τα παιδιά τους, παλικάρια που συλλαμβάνονται και βασανίζονται.



Ένα έθιμο πού έχει πολλά να μας μεταφέρει και ίσως οι ρίζες του να είναι πιο βαθιές στο χρόνο ακόμη και πιο πίσω από την 500ετή τουρκική σκλαβιά των χωριών μας.

Στη Ρητίνη το έθιμο αντέχει στο χρόνο και οι γυναίκες κάθε ηλικίας είναι πάντα πρόθυμες να χορέψουν και να κάψουν τη ρόκα όπως παλιά πάντα την Τρίτη του Πάσχα.

Φέτος το έθιμο θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας και την συνδρομή του Χ.Α.Ο.Σ., την ομάδα γυναικών και κοριτσιών του χωριού καθώς και ομάδα νέων του χωριού που συμμετείχαν στην προετοιμασία.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Τρίτη 18 Απριλίου 2023 - Κεντρική πλατεία Ρητίνης

Ώρα 17.00: Έναρξη εκδήλωσης – συγκέντρωση κατοίκων επισκεπτών, προετοιμασία.

Ώρα 17.15: Αναφορά στο έθιμο του διπλωτού χορού και το κάψιμο της ρόκας από εκπρόσωπο του συλλόγου

Ώρα 17.30: Έναρξη του χορού για όλους

Ώρα 18.00: Τραγούδια και χοροί της ρόκας από την ομάδα γυναικών κοριτσιών και νέων του χωριού

Ώρα 18.30: Άναμμα της ρόκας, κυνηγητό και διάλυση του χορού

- Τα τραγούδια και τους χορούς συνοδεύει με την γκάιντα ο Γιώργος Ρουμπακιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !