8 Απριλίου 2023

Υπουργείο Εσωτερικών : "Πρώτη φορά υποβλήθηκε αίτημα για Μαρτυρικό χωριό του Ελατοχωρίου'






Η Ερώτηση Μπ. Σκούφα για το χαρακτηρισμό ως «μαρτυρικό χωριό» του Ελατοχωρίου

Στην Ερώτησή της η κα Σκούφα είχε επισημάνει ότι το Ελατοχώρι υπήρξε ένας από τους μαρτυρικούς τόπους της πατρίδας μας και πλήρωσε ακριβά την αντίσταση κατά των Γερμανών. Σκοτώθηκαν 30 άτομα, εκ των οποίων 4 άνδρες, 16 γυναίκες και 10 παιδιά και τραυματίσθηκαν άλλα 25 άτομα. Από τα 190 σπίτια του χωριού, τα 139 υπέστησαν ολοκληρωτική και τα 40 μερική καταστροφή από τις κατά καιρούς επιδρομές των κατακτητών.

Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται η σύσταση τριμελούς επιτροπής, η οποία έχει ως αντικείμενο την υποβολή αιτιολογημένης πρότασης για τον χαρακτηρισμό, ως «μαρτυρικών πόλεων» και «μαρτυρικών χωριών», των πόλεων και των χωριών εκείνων που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές, κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944. Η Επιτροπή αποτελείται από έναν καθηγητή της Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Για πρώτη φορά κατατέθηκε αίτημα

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, το τελευταίο προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε και αφορά στον χαρακτηρισμό μαρτυρικών χωριών ήταν το 2020. Το αίτημα για τον χαρακτηρισμό του Ελατοχωρίου ως «μαρτυρικό χωριό» υποβλήθηκε για πρώτη φορά. Έτσι, η Επιτροπή θα συνεδριάσει όταν συγκεντρωθεί προς εξέταση ικανός αριθμός νέων αιτημάτων. Στο πλαίσιο αυτό το προσεχές διάστημα, θα εξεταστεί και το αίτημα χαρακτηρισμού ως μαρτυρικού χωριού του Ελατοχωρίου του Δήμου Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !