6 Μαρτίου 2023

Εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού




Στη φιλόξενη αίθουσα του ΚΑΠΗ της όμορφης κωμόπολης του Κολινδρού, που τελευταία έχει γίνει ένας χώρος όπου πραγματοποιούνται σημαντικές εκδηλώσεις, την Κυριακή 4 Μαρτίου 2023 έγινε η 40η εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Στέφανος Κων. Μπιτσιάνης, MD, MSc, PhDc. Γενικός Χειρουργός, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ. και το ιατρικό θέμα που ανέλυσε ήταν: «Πρόληψη σημαίνει ζωή».

Αρχίζοντας με το γνωστό ρητό του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν», επικεντρώθηκε στη διαπίστωση ότι όταν μιλάμε για καρκίνο, αναφερόμαστε σε μια ομάδα πάνω από 100 διαφορετικών νοσημάτων, που απειλούν τη ζωή και γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μπορούμε να τα προλάβουμε αλλά και να τα αντιληφθούμε εγκαίρως.
Τόνισε ότι ο καρκίνος προσβάλλει έναν στους πέντε ανθρώπους, είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως και 10 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτή την αιτία

Ο κ. Μπιτσιάνης ανέφερε ότι ο καρκίνος είναι νόσος που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη και ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων του σώματος, σχηματίζοντας έναν όγκο. Υπάρχουν δε περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου

Στη συνέχεια ανέλυσε τους παράγοντες κινδύνου και παρατήρησε ότι περίπου 4 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου μπορούν να προληφθούν.

Ως αναστρέψιμους παράγοντες απαρίθμησε το αλκοόλ, την παχυσαρκία, την διατροφή, την φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα την ιονίζουσα ακτινοβολία, τους κίνδυνους από τον χώρο εργασίας και τις διάφορες μολύνσεις.

Συνέχισε επίσης την ομιλία του αναφερόμενος στα αίτια και στα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του παχέως εντέρου, του προστάτη, των πνευμόνων και του τραχήλου της μήτρας.

Κλείνοντας την ομιλία του συνοπτικά κατέληξε ότι:

- 4 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου θα εξαλειφθούν υιοθετώντας ένα υγιεινό τρόπο ζωής,

- 30% των καρκίνων θα διαγνωσθούν σε πρώιμο στάδιο εφόσον εφαρμόσουμε τις συστάσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο,

- να μην αγνοούμε τα συμπτώματα που επιμένουν ούτε τις αλλαγές που παρατηρούμε στον οργανισμό μας γιατί ο πρώιμος καρκίνος θεωρείται πλέον ιάσιμος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εφημέριοι π. Παναγιώτης Τιμαμόπουλος και π. Χρήστος Παπαϊωάννου, ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Ανέστης Μανώλας, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΦΟ.Π.Α.Π.Ο.Υ. του Δήμου Κώστας Πλασταράς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Κολινδρού Θωμάς Σολοποτιάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κολινδρινών Κατερίνης Βασίλης Παπανικολάου και πλήθος κόσμου.

Υπεύθυνοι δε για την παρουσίαση της εκδήλωσης ήταν ο συντονιστής της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού Βασίλης Τραούδας και η πρόεδρος του ΚΑΠΗ Κολινδρού Φανή Δασκαλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !