27 Φεβρουαρίου 2023

Ουκρανοί πρόσφυγες αγοράζουν κατοικίες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική




Aναγκάστηκαν να ξεριζωθούν, εξαιτίας της τρέλας του πολέμου, από τις εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο σε άλλες χώρες μέχρι οι ένοπλες συρράξεις να λάβουν τέλος. Έναν χρόνο μετά, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και πλέον στην Ελλάδα ζουν χιλιάδες Ουκρανοί που, θέλοντας να ξεφύγουν από την καταστροφή και τον καθημερινό κίνδυνο, βρήκαν την ηρεμία την οποία τόσο είχαν ανάγκη σε μια χώρα που ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά.


Από την πρώτη στιγμή μεταξύ των επιλογών τους βρέθηκε η Θεσσαλονίκη, όπου έφταναν οδικώς.

Κάποιοι εξ αυτών, αν και λίγοι, αγόρασαν μικρές κατοικίες σε παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως η Περαία και η Αγία Τριάδα, αλλά και λίγο μακρύτερα, στη Χανιώτη της Χαλκιδικής. «Τα σπίτια που αναζητούν είναι μικρά, μεταχειρισμένα 60 έως 80 τμ, με την τιμή τους να κυμαίνεται από 70.000 μέχρι 100.000 ευρώ» λέει μιλώντας στη Voria.gr η επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Domestia, Άννα Κοτανίδου, που γεννήθηκε στην Αρμενία, πήγε σχολείο στη Ρωσία, σπούδασε στην Ουκρανία και εδώ και χρόνια ζει στη χώρα μας. Όπως λέει η κ. Κοτανίδου, γνώστρια της νοοτροπίας τόσο των Ρώσων όσο και των Ουκρανών, «σκοπός τους είναι στο μέλλον, όταν πλέον δεν θα χρειάζονται τα σπίτια αυτά, να τα εκμεταλλευτούν, ενδεχομένως, πουλώντας τα».

Ενδιαφέρον για ενοικίαση

Την ίδια ώρα η ζήτηση για ενοικίαση κατοικίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, κατά κύριο λόγο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται. Μάλιστα δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, όπως προκύπτει από forum που έχουν δημιουργήσει Ουκρανοί, οι οποίοι ζουν στη χώρα μας, ομοεθνών τους που αν και επέλεξαν αρχικά άλλες χώρες για να μετατοπιστούν πλέον να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη.

Οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς που έρχονται στη Θεσσαλονίκη διαθέτουν καλή οικονομική επιφάνεια και αναζητούν διαμερίσματα επιπλωμένα σε καλή κατάσταση, εύκολα προσβάσιμα, κοντά σε συγκοινωνία. Το μίσθωμα δεν θέλουν να ξεπερνά τα 500 - 600 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που εμφανίζονται προβληματισμένοι σε μια τέτοια ενοικίαση, καθώς πρόκειται για βραχείες μισθώσεις, ενώ υπάρχει η ανησυχία μήπως τελικά οι ενοικιαστές δεν μπορέσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Διαθέτουν τις κατοικίες τους σε Ουκρανούς

Η ανθρώπινη στήριξη και η αλληλεγγύη πάντως που επιδεικνύουν οι Έλληνες είναι εμφανείς σε περιπτώσεις Θεσσαλονικέων που διαθέτουν κατοικίες τους σε οικογένειες Ουκρανών, προκειμένου να μείνουν σε αυτές για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οικογένειας Θεσσαλονικέων επιχειρηματιών από την Πυλαία που διέθεσαν την κατοικία τους στην Αγία Τριάδα σε πενταμελή οικογένεια Ουκρανών. Το νεότερο μέλος της οικογένειας γεννήθηκε στο σπίτι αυτό. «Πρόκειται για μια κίνηση απόλυτα ανθρώπινη», σημειώνει η κ. Κοτανίδου, η οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δυσκολίες που υπάρχουν για τους Ουκρανούς προκειμένου να βρουν εργασία στη χώρα μας, καθώς δεν γνωρίζουν ελληνικά.

Ζητήσεις κατοικίας και από Ρώσους

Στο μεταξύ, ζήτηση καταγράφεται και από Ρώσους, στελέχη της Deutsche Telekom, που μετά το κλείσιμο των γραφείων της Αγίας Πετρούπολης μετατέθηκαν στο νεόκοπο hub του γερμανικού κολοσσού στη Θεσσαλονίκη. Τα διαμερίσματα που αναζητούν είναι επιπλωμένα, σε καλή κατάσταση, σε Πυλαία και Καλαμαριά, στο κέντρο της πόλης, αλλά και στο Πανόραμα. Οι ζητήσεις, ανάλογα με τη θέση των υπαλλήλων και κατ ´επέκταση την οικονομική δυνατότητά τους, ξεκινούν για μισθώματα από 500 ευρώ και δεν αποκλείεται να φτάσουν στα 1.500 αν πρόκειται για πιο προνομιούχα ακίνητα.




voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !