21 Ιανουαρίου 2023

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ Ι.Μ. ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
«Σε συνεργασία με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα και τις τεχνικές μας υπηρεσίες, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και στις επιθυμίες των κατοίκων στο Λιβάδι Ελασσόνας και δημοπρατούμε έργο για τη διάσωση της ιστορικής Ι.Μ. Προφήτη Ηλία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε την πολύτιμη θρησκευτική κληρονομιά μας και αποδίδουμε στους πιστούς και στις επόμενες γενιές έναν ασφαλή χώρο λατρείας. Το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των Λιβαδιωτών έχει προικίσει το χωριό τους και την ευρύτερη περιοχή με ναούς, ξωκλήσια και μοναστήρια, πολλά από τα οποία αποτελούν διατηρητέα μνημεία και συνδέονται με καίριες στιγμές της ιστορικής διαδρομής μας ως έθνους» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Η Ι.Μ. Προφήτη Ηλία

Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με υπερυψωμένο το κεντρικό κλίτος διαμορφωμένο με τσατμά δημιουργώντας κατά μήκος του ναού καμάρα όπου διακόπτεται στον νάρθηκα. Τα κλίτη διαχωρίζονται με τους πεσσούς, όπου στις απολήξεις τους δημιουργούν τις τοξοστοιχίες. Το κτίσμα είναι τετράπλευρο που αποκλίνει αρκετά από το ορθογώνιο.

Στη ανατολική πλευρά προεξέχει η κόγχη του ιερού. Προβλέπονται εργασίες για:

-πλήρη αποκατάσταση της ξύλινης στέγης με επισκευή, συντήρηση της υφιστάμενης ξυλείας και αντικατάσταση της υγρομόνωσης στο πέτσωμα. Η επιστέγαση θα αντικατασταθεί με νέες σχιστολιθικές πλάκες.

-ομογενοποίηση της λιθοδομής με τριμερές ένειμα θλιπτικής αντοχής 10MPa.

-αρμολόγημα στην εξωτερική πλευρά των λιθοδομών σε βάθος έως και 4cm.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !