16 Οκτωβρίου 2022

Νέα Αγαθούπολη Πιερίας: Το δάσος με τα πεύκα και το δέλτα του Αλιάκμονα




Η Νέα Αγαθούπολη είναι χωριό της Πιερίας, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Μεθώνης. Έχει 231 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 . Σύμφωνα με το σχέδιο "Καλλικράτης" ανήκει στο Δήμο Πύδνας - Κολινδρού. Είναι ο τελευταίος παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Πιερίας προς Θεσσαλονίκη και απέχει από την Κατερίνη 25 χιλιόμετρα. Παλαιότερα την παραλία της κάλυπτε μεγάλο δάσος με πεύκα. Η περιοχή είχε εξελιχθεί σε τουριστικό κέντρο καθώς ήταν η πρώτη πρόσβαση σε θάλασσα από τα βόρεια. Υπάρχουν επίσης στο χωριό φαρμακείο, πρατήριο βενζίνης και πολιτιστικός σύλλογος με το όνομα "Αγάθωνες". Στη Νέα Αγαθούπολη εδρεύει επίσης ο σύλλογος αντισφαίρισης Βόρειας Πιερίας "ΝΟΝΑΜ", ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 και διδάσκει τένις σε παιδιά της ευρύτερης περιοχής.

Ο κεντρικός ναός είναι αυτός της Κοίμησης της Θεοτόκου, ενώ υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου.

Στη Νέα Αγαθούπολη βρίσκεται και ένα εκτεταμένο δέλτα με αλμυρά έλη, βάλτους και βοσκοτόπια η οποία φιλοξενεί πλούσια ορνιθοπανίδα και για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Δίκτυο Περιοχών Ειδικής Προστασίας. Φιλοξενεί για το σκοπό αυτό το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΝΕΑΣ ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗΣ. Το 2007 οι κάτοικοι και ο δήμος Μεθώνης απομάκρυναν από τον υγρότοπο της περιοχής τα πλαστικά βαρέλια που ρύπαιναν και υποβάθμιζαν αισθητικά την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.[1]. Η Νέα Αγαθούπολη βρίσκεται στην άκρη από το εκτεταμένο δέλτα του Αλιάκμονα .... και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομακρύνουν από τον υγρότοπο τα πλαστικά βαρέλια που ρυπαίνουν και υποβαθμίζουν, όχι μόνο αισθητικά, την περιοχή.
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]




Ιδρύθηκε το 1929 από τους πρόσφυγες της Αγαθουπόλεως της Βουλγαρίας. Από άποψη σχολείων, σύμφωνα με έκθεση[2] του 1934 η Αγαθούπολις είχε ένα σχολείο με 2 δασκάλους και 64 παιδιά. Από το 2014 έως τον θάνατό του, το 2022, πρόεδρος της κοινότητας ήταν ο Πασχάλης Παπαδόπουλος.[3]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !