16 Οκτωβρίου 2022

Πλατανάκια Πιερίας: Η μεγάλη πλατεία και τα 10 μεγάλα πλατάνια
Τα Πλατανάκια είναι συνοικισμός που ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δίου, στην Πιερία. Ιδρύθηκε το 1954 από πρόσφυγες, προερχόμενους από τον Πόντο. Σήμερα στο χωριό υπάρχει μια ωραία πλατεία περίπου πέντε στρεμμάτων με πολλά δέντρα και με μία βρύση, δωρεά ενός κατοίκου των Πλατανακίων. Η απόστασή του από τη θάλασσα είναι μόλις 4 χιλιόμετρα από την παραλία του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιτοχώρου. Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού φέρει την επωνυμία «Ο Πόντος». Στο χωριό υπάρχουν περίπου 56 σπίτια σήμερα.
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός ιδρύθηκε το 1954 από πρόσφυγες προερχόμενους από τον Πόντο (Ρωσία και Τουρκία).

Αρχικά οι πρόσφυγες αυτοί είχαν εγκατασταθεί στα Αλώνια. Από εκεί, μετακινήθηκαν το 1951 στο σημερινό Δίον, που ονομαζόταν Μαλαθριά. Ένας δάσκαλος από τη Ρωσία, ο Κωνσταντίνος Σπυριδόπουλος, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του χωριού.

Στο χωριό εγκαταστάθηκαν επίσης και άλλοι πρόσφυγες, από το Παλαιό Ελευθεροχώρι. Μερικές από τις οικογένειες που ήρθαν στη Μαλαθριά, εγκαταστάθηκαν στον Κορινό.

Τα πρώτα χρόνια ήσαν ιδιαίτερα δύσκολα για τη διαβίωση των προσφύγων, οι οποίοι ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες και στρατιωτικά αντίσκηνα. Στις 21 Μαΐου 1954 διενεμήθησαν τα πρώτα οικόπεδα. Η οικοπεδική αποκατάσταση έγινε με ενέργειες του Κατερινιώτη και Βλάχου στην καταγωγή βουλευτή Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, ο οποίος ήταν τότε Γενικός Γραμματέας της Διοικήσεως Βορείου Ελλάδος.


Όπως και σήμερα, έτσι και από τα πρώτα χρόνια, η βασική ασχολία στο χωριό ήταν η καλλιέργεια καπνού. Ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1961 και μετά το 1967 συγχωνεύτηκε σε αυτόν της Μαλαθριάς. Ακολούθησε η ίδρυση δευτέρου συνεταιρισμού, που πήρε το όνομα «ΦΡΑΟΥ-ΤΟΜ», δηλ. συνεταιρισμός ΦραουλοΤοματοπιπεριάς, διότι στο χωριό εκείνη την εποχή καλλιεργούνταν η ντοματοπιπεριά και οι φράουλες. Ο συνεταιρισμός αυτός διαλύθηκε το 1990.

Από αθλητική άποψη, στο χωριό δημιουργήθηκε ποδοσφαιρική ομάδα , με το όνομα «Πράσινη Θύελλα». Στη συνέχεια έγινε η ομάδα Δίας Δίου.
Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Πλατανάκια ήταν γνωστά τα πρώτα χρόνια με τα ονόματα συνοικισμός Μαλαθριάς Νέα Ζωή ή Καλύβια Μαλαθριάς. Το όνομα Πλατανάκια δόθηκε στο χωριό έπειτα από συμφωνία των κατοίκων, επειδή κάτω από το χωριό, ανατολικά και σε απόσταση 60-70μ. (στο εξωκλήσι του Αγίου Διονυσίου, προστάτη του χωριού) υπάρχουν περίπου 10 μεγάλα πλατάνια, τα οποία φύτεψε κάποιος Σαρακατσάνος κτηνοτρόφος πολύ πιο πριν. Μάλιστα, τα χρησιμοποιούσε ως θερινή στάνη για τα αιγοπρόβατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !