22 Οκτωβρίου 2022

Μεσαία Μηλιά Πιερίας: Οι καθιζήσεις του εδάφους και η μεταφορά στη "Σκάλα"




Η Μεσαία Μηλιά ή Μέση Μηλιά (παλαιότερη ονομασία: Μεσαία Μηλέα) είναι μικρό ορεινό χωριό της Πιερίας, με 352 κατοίκους. Υπάγεται διοικητικά στην Τοπική Κοινότητα Μηλιάς του Δήμου Κατερίνης. Ο πληθυσμός της Μεσαίας Μηλιάς κατά την Απογραφή του 2011 ανερχόταν σε 352 κατοίκους. Απέχει από την Κατερίνη 21 χιλιόμετρα.

Οι λιγοστοί σήμερα κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνού. Το όνομα «Μεσαία Μηλιά» θεωρείται ορθότερο σε σύγκριση με το «Μέση Μηλιά», το οποίο χρησιμοποιείται σε πινακίδες.
Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του ταυτίζεται με την ιστορία της Κάτω Μηλιάς, καθώς έπειτα από την καταστροφή της Μηλιάς από τους Τούρκους, οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν σε χαμηλότερα μέρη, το 19ο αιώνα, στην περιοχή Μπάρα, ιδρύοντας τη Μεσαία Μηλιά. Είχε σχολείο, στο οποίο μάθαιναν γράμματα τα παιδιά των σημερινών Καρυών, ως το 1938. Στην Μπάρα, όμως, υπήρχε μεγάλη απόσταση από το παλαιό χωριό και εδαφολογικά προβλήματα (όπως καθιζήσεις του εδάφους).

Δημιουργήθηκε έτσι Οικοδομικός Συνεταιρισμός Ακτημόνων Αστέγων, Αγ. Γεωργίου Μ. Μηλιάς Πιερίας, με στόχο τη μεταφορά του χωριού σε άλλη, καταλληλότερη τοποθεσία. Ως τέτοια επιλέχτηκε η θέση «Σκάλα» στο μεσοδιάστημα του δρόμου από τον οδικό άξονα Κατερίνης- Ελασσόνας, προς Άνω Μηλιά. Τα πρώτα σπίτια του χωριού άρχισαν να χτίζονται το 1958.

Η Μεσαία Μηλιά μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε μονοθέσιο νηπιαγωγείο, που ιδρύθηκε το 1969-70 και διθέσιο Δημοτικό Σχολείο. Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ευστάθιο, ενώ έξω από το χωριό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !