1 Ιουνίου 2022

Χωρίς Καρδιολόγο, Πνευμονολόγο και Μικροβιολόγο το Κέντρο Υγείας Κατερίνης




Το Κέντρο Υγείας Κατερίνης επισκέφτηκε η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού της έργου και συναντήθηκε με την διευθύντρια κ. Τίγκα.

Η κ. Σκούφα ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Πιερία, τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και την φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλεται από το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό να ανταποκριθεί, μετά από την πανδημία, στην εξυπηρέτηση των πολιτών της Πιερίας και ειδικότερα των κατοίκων μη αστικών περιοχών.

Συγκεκριμένα η κ. Σκούφα διαπίστωσε την έλλειψη ιατρών στο Κέντρο Υγείας, αφού αρκετοί έχουν μεταφερθεί λόγω της πανδημίας στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, μιας και η κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την πρόσληψη ικανοποιητικού αριθμού ιατρών. Αποτέλεσμα αυτής της «δυσπραγίας» είναι να μην λειτουργούν τακτικά εδώ και πάνω από 2 χρόνια τα περιφερειακά ιατρεία, ούτε καν για συνταγογράφηση, και στην ουσία να μην υπάρχει δημόσια, αξιοπρεπής κι αποτελεσματική ΠΦΥ στην Πιερία.

Άλλωστε η κ. Σκούφα επανειλημμένα, με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ανέδειξε και θα συνεχίσει να αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, το θέμα της μη λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων στην Πιερία.

Η κ. Τίγκα ενημέρωσε τη βουλεύτρια για τις προσπάθειες που γίνονται τώρα ώστε να επαναλειτουργήσουν στοιχειωδώς τα περιφερειακά ιατρεία με τους 14 μόνο ιατρούς που υπάρχουν αυτή την στιγμή και με την ταυτόχρονη υποχρέωσή τους να εφημερεύουν και στο Γ.Ν Κατερίνης!

Όπως διαπίστωσε η κ. Σκούφα εκτός του μη επαρκούς ιατρικού προσωπικού, μιας και 14 μόνο ιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας, τις εφημερίες στο Γ.Ν Κατερίνης και των περιφερειακών Ιατρείων, λείπουν και βασικές ειδικότητες όπως του Καρδιολόγου, του Πνευμονολόγου αλλά και του Μικροβιολόγου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα εξαιτίας της μη μόνιμης παρουσίας ιατρού.

Αντίστοιχα μόνο μια φορά την εβδομάδα λειτουργεί το γυναικολογικό και παιδιατρικό ιατρείο λόγω της έλλειψης ιατρών.

Παρόλα αυτά το Κέντρο Υγείας μπορεί να πάρει δείγματα για τεστ ΠΑΠ, οστεοπόρωση, αλλά και να γίνει ψηλάφηση μαστού δίνοντας και τα κατάλληλα, εφόσον χρειαστεί, παραπεμπτικά.

Η κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα από την πλευρά της, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης αναβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού, ώστε το δημόσιο νοσοκομείο να αφιερωθεί στην εξυπηρέτηση της δευτεροβάθμιας υγείας και ο Ελληνικός Λαός να απολαμβάνει δωρεάν και αναβαθμισμένες παροχές υγείας.

Δεν είναι δυνατόν, όπως τόνισε, η πανδημία αντί να είναι αιτία για αναβάθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας να αποτελεί αφορμή για την διάλυσή της από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !