8 Μαΐου 2022

TIMΗΘΗΚΑΝ OI ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ. ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΑ «ΤΑΧΝΙΣΤΑ»
Έγινε την Κυριακή 8-5-2022 η αναβληθείσα εκδήλωση της Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. (Παράρτημα Κατερίνης) και της Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ για τους 28 μαχητές-ια του ΕΛΑΣ που έπεσαν στη μάχη κατά των γερμανών κατακτητών στα Ταχνιστα στις 18-4-1943.

Στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος του παραρτήματος Μ. Αθανασούλας τόνισε ανάμεσα στα αλλά:

«Στις 18 του Απρίλη συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ , το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ ( Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), στην τοποθεσία «Ταχνιστα» στην Κάτω Μηλιά .

Η μάχη δόθηκε εναντίον των ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων κατοχής που από τον Απρίλη του 1941, δυο χρόνια πριν, εισέβαλαν στην Ελλάδα και την κατέλαβαν, διορίζοντας τις δικές τους προδοτικές κυβερνήσεις.

Η κύρια και μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση , το ΕΑΜ, ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του ΚΚΕ που, αν και παράνομο, προσέφερε την οργανωτική και πολιτική του εμπειρία και τα καλυτέρα παιδιά του σ’ αυτόν τον δύσκολο και γεμάτο κινδύνους αγώνα κατά της ναζιστικής και φασιστικής κατοχής.

Στις αρχές του 1943 το αντάρτικο άρχισε να φουντώνει και οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων γινόντουσαν όλο και πιο πυκνές….Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ «ΤΑΧΝΙΣΤΑ»

Στις 18 του Απριλη του 1943 τα γερμανικά στρατεύματα στρατοπέδευαν στην Κάτω Μηλιά , ενώ οι αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν πιάσει τα γύρω υψώματα. Ο ΕΛΑΣ επιτίθεται και μπαίνει στο χωριό . Σκοτώνεται ένας γερμανός αξιωματικός και μερικοί στρατιώτες. Η μάχη όμως είναι άνιση. Οι αντάρτες υπερέχουν στον ανταρτοπόλεμο, υστερούν όμως σε μάχη εκ παρατάξεως με έναν τακτικό , αριθμητικά υπέρτερο και καλυτέρα εξοπλισμένο, στρατό.

Το τμήμα του Παντελή Μυλωνά εγκλωβίζεται και παρά τον αντιπερισπασμό άλλων αντάρτικων δυνάμεων πληρώνει βαρύ φόρο αίματος για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Είκοσι οκτώ μαχητές του ΕΛΑΣ πέφτουν μαχόμενοι τον ξένο κατακτητή.

Οι δυνάμεις των γερμανών εξορμούν στα Πιέρια και τον Όλυμπο .

Πίσω τους αφήνουν καμένη γη.

Καίνε δεκατέσσερα χωριά και ένα μοναστήρι του Όλυμπου και των Πιεριων . Μεταξύ αυτών είναι και το Λιτόχωρο, η Λεπτοκαρυά , η Κάτω Μηλιά , ο Άγιος Δημήτριος και το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου….

Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας, να μην παρασχεθεί καμιά διευκόλυνση σε έδαφος, θάλασσα και αέρα στους ΝΑΤΟικους δολοφόνους.

Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων.

Ζητάμε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία , δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών.

Να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, στη Λιβύη. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τις θάλασσές μας. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Να σταματήσουν οι ασκήσεις ξένων --αμερικάνικων στρατευμάτων στο Λιτόχωρο.

Καμιά αλλαγή συνόρων και συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

Παλεύουμε ενάντια στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στο σοβινισμό.

Καλούμε την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις Γερμανικές Επανορθώσεις και πολεμικές Αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα.

ΖΗΤΩ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ».

Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο νεκρών.

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από την Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε., το Κ.Κ.Ε. και την Κ.Ν.Ε.ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Κατερίνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !