8 Μαΐου 2022

Σοβαρή υποστελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κατερίνης και Λιτοχώρου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα:«Εικονική η κατανομή Πυροσβεστών στη συνολική υπηρετούσα δύναμη με αποτέλεσμα τη σοβαρή υποστελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων του Νομού Πιερίας».

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η κατανομή της συνολικής υπηρετούσας δύναμης του τρέχοντος έτους, με μόλις ογδόντα τέσσερις (84)Πυροσβέστες, Υπαρχιπυροσβέστες, Αρχιπυροσβέστες και Πυρονόμους για τονΝομό Πιερίας.

Ο αριθμός των ογδόντα τεσσάρων (84) πυροσβεστικών υπαλλήλων δεν ανταποκρίνεταιστις αυξημένεςκαι ιδιαίτερες επιχειρησιακές ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας στον Νομό Πιερίας.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Κατερίνηςκαι Λιτοχώρου και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κολινδρού και Λεπτοκαρυάς(Εθνικού Οδικού Δικτύου)καλούνταινα καλύψουν:

· Τέσσερις (4) βάρδιες επί 24ώρου βάσεως, αστικών πυρκαγιών, δασικών πυρκαγιών, παροχών βοήθειας κ.ά., με υδροφόρα, ειδικά και βοηθητικάοχήματα.

· Νευραλγικά γραφεία, όπως Πυρασφάλειας, Ανακριτικού, Κίνησης και Γραμματείας.

· Τέσσερα (4) Ημερήσια Περιπολικά Δασών.

· Ένα (1) Ειδικό όχημα (Σηράγγων) επί 24ώρου βάσεως περιπολικό στη σήραγγα Τ-4Κατερίνης.

· Δύο (2) Ειδικά Οχήματα (Σηράγγων και Διάσωσης) για τη σήραγγα Τ-3 Πλαταμώνα και το Εθνικό Οδικό Δίκτυο.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Κατερίνης και Λιτοχώρου και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κολινδρού και Λεπτοκαρυάς (Εθνικού Οδικού Δικτύου) καλούνται να αντιμετωπίσουν:

· Συμβάντα στα 100 χλμ. του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Πιερίας, από το οποίο διέρχονται καθημερινάπερισσότερα από 10.000 οχήματα, εκ των οποίων τα 2.000 οχήματα μεταφέρουν επικίνδυνα χημικά υλικά.

· Ορειβατικά ατυχήματα στον Όλυμπο και τα Πιέρια όρη.

· Συμβάντα στο Εθνικό Σιδηροδρομικό Δίκτυ οτο οποίο διασχίζει τον Νομό Πιερίας με τούνελ άνω του 1 χλμ.

· Συμβάντα σε Δάση, Δασικές Εκτάσεις και τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου καθώς και σε Δάση, Δασικές Εκτάσεις των Πιερίων Ορέων.

· Συμβάντα σε δεκάδες Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις και Εγκατάσταση SEVESO Ανώτερης Βαθμίδας.

· Συμβάντα σε περίπου 750 τουριστικές επιχειρήσεις-εγκαταστάσεις (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ κλπ.) με20.000 περίπου κλίνες.


· Επιχειρησιακή κάλυψη 4 Λιμανιών αλιευτικού και τουριστικού χαρακτήρα: Αλυκές Κίτρους, Πλαταμώνα, Κατερίνης και Γρίτσας Λιτοχώρου.

· Επιχειρησιακή κάλυψη του Νομού Πιερίας με πληθυσμό 127.000 μόνιμους κατοίκους και διπλάσιο πληθυσμό το καλοκαίρι με τους τουρίστες και τους ημερήσιους επισκέπτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πυροσβεστικές δυνάμεις της Πιερίας συνδράμουν συχνά σε μεγάλες πυρκαγιές εκτός νομού ή/και περιφέρειας, με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα.

Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, είναι αδύνατο με το υφιστάμενο πυροσβεστικό προσωπικό να καλυφθούνοι προαναφερόμενες επιχειρησιακές ανάγκες και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ενισχυθούν ΑΜΕΣΑ όλες οι Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια του Νομού Πιερίας.

Εν αντιθέσει, έντεκα (11) Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι του Νομού Πιερίας, κατά την κατανομή της συνολικής υπηρετούσας δύναμης, κρίθηκαν ως «Υπεράριθμοι».

Με δεδομένη την υποστελέχωση των πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού Πιερίας, τίθεται εν αμφιβόλω η αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών επιχειρήσεων και κατ’επέκταση τίθενται προ των ευθυνών τους οι αρμόδιοι.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας να παρέμβουν αποφασιστικά, με γνώμονα την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου της περιοχής μας.

Με εκτίμηση

Γιάννης Ιωαννίδης
Πρόεδρος Ένωσης Πυροσβεστών Κεντρικής Μακεδονίας
Αιρετό Μέλος Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Κρίσεων Πυροσβεστικού Σώματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !