30 Απριλίου 2022

Σχεδόν μηδενικές οι κρατήσεις μέχρι σήμερα στο παράλιο μέτωπο της Κατερίνης
Συνάντηση πραγματοποίησε την Πέμπτη 28/4 η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην Παραλία Κατερίνης με εκπροσώπους τουριστικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ Βεϊδαμενιδης Γρηγόρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Συμεωνίδης Σίμος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, Γκατζής Ιωάννης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, Κεσετζόπουλος Αναστάσιος, Ταμίας Ένωσης Ξενοδόχων, Καραθανάσης Αριστοτέλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Παραλίας, Παπούλιας Αθανάσιος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας και μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Παραλίας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν προς τη Βουλεύτρια ότι μια ακόμη τουριστική περίοδος δυστυχώς ξεκινά με αρνητικό πρόσημο και με μηδενικές έως ελάχιστες κρατήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά το παράλιο μέτωπο του Δήμου Κατερίνης αλλά κι άλλες περιοχές στην Πιερία. Μια κατάσταση που επιτείνεται και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος επηρεάζει άμεσα χώρες προέλευσης δεκάδων χιλιάδων τουριστών για την Πιερία και τη βόρειο Ελλάδα γενικότερα.

Ακόμη δήλωσαν ότι και φέτος το μέλλον για τις επιχειρήσεις τους είναι δυσοίωνο: μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, “αλαλούμ” κατά περιόδους κι “άνοιξε - κλείσε” στις βόρειες πύλες εισόδου οδικού τουρισμού στη χώρα, προστέθηκε και η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους από την περυσινή ακόμη χρονιά. Γι’ αυτό επιτακτική κρίνεται η ανάγκη υποστήριξης από την Πολιτεία, μέσω ενός προγράμματος για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και με οριζόντια επιδότηση ύψους 8.000 ευρώ, ώστε οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν και στοιχειωδώς να ανταπεξέλθουν στα πρώτα έξοδα κατά το άνοιγμά τους στη φετινή τουριστική σεζόν.

Περαιτέρω σημαντικό αίτημα αποτελεί η επαναφορά του προγράμματος “Γέφυρα”, η ένταξη στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ του συνόλου των μικρομεσαίων και μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, χωρίς αστερίσκους και με βάση τις προτάσεις που οι φορείς πανελλαδικά κι επανειλημμένα έχουν καταθέσει στα αρμόδια Υπουργεία. Ακόμη, η άμεση μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών όπως έχει συμβεί σε άλλους δήμους της χώρας, και φυσικά επιβάλλεται να “μπει τάξη” άμεσα στο θέμα των “ πνευματικών δικαιωμάτων”, στο οποίο σύμφωνα με τους φορείς επικρατεί ένα παντελώς αρρύθμιστο και άναρχο περιβάλλον. Ζήτησαν ακόμη συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους σε δωμάτια που παρανόμως ενοικιάζονται από τους ιδιοκτήτες τους, φαινόμενο που παρουσιάζει τεράστια αύξηση πλήτοντας και το δικό τους εισόδημα αλλά και στερώντας από την πολιτεία σημαντικά έσοδα από την φοροδιαφυγή που συντελείται.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα αιτήματα και τις προτάσεις που κατέθεσαν στον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους και αφορούν τη συντήρηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών, αλλά και την κατασκευή νέων στην Παραλία Κατερίνης, αλλά και στην Ολυμπιακή Ακτή. Άκρως επιτακτικά κι απαιτούμενα έργα: άμεση εκκίνηση κι ολοκλήρωση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας Παραλίας και Ολυμπιακής Ακτής, αναμόρφωση πλατειών, αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών, χώρων πρασίνου καθώς και συχνότερη αποκομιδή απορριμμάτων με την τοποθέτηση και νέων κάδων παντού και όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους. Συντήρηση και δημιουργία χώρων στάθμευσης των οχημάτων των επισκεπτών, πεζοδρόμηση του δρόμου αριστερά της εκκλησίας, προστασία των επισκεπτών από αδέσποτα ζώα, κατασκευή ποδηλατόδρομου και παράκτιου δρόμου που να συνδέει τα παράλια της Πιερίας.

Με ιδιαίτερη έμφαση και αγωνία τόνισαν την αγανάκτησή τους, αλλά και την έντονη ανησυχία τους για περιβαλλοντικά ζητήματα του νομού. Τόνισαν πως η υψηλή ποιότητα του νερού της θάλασσας, αλλά και η διατήρηση συνολικά ενός πραγματικά καθαρού περιβάλλοντος, είναι στόχοι στους οποίους όλοι ανεξαιρέτως οφείλουν να υπακούν και με τους οποίους οφείλουν να συμμορφώνονται. Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική βούληση και υπηρεσιακή στελέχωση και δυνατότητα για ριζική αντιμετώπιση όλων των εστιών ρύπανσης περιβάλλοντος ανεξαιρέτως.

Η κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα από την πλευρά της, ενημέρωσε τους φορείς για το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων, και της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και εκτόξευσης ιδιωτικού χρέους που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας. Αναφέρθηκε επίσης στις ποικίλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της για τα προβλήματα που τους απασχολούν, αλλά και στις θεσμικές πρωτοβουλίες που στο άμεσο μέλλον θα αναλάβει προωθώντας και στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, τόσο προς τους τοπικούς αιρετύς φορείς, όσο βεβαίως και στο Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !