19 Αυγούστου 2021

Γλυτώνει προς το παρόν το εισιτήριο ......ο Όλυμπος
Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση σχεδίου απόφασης επιβολής εισιτηρίου 6 ευρώ την ημέρα για είσοδο στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, η κυβέρνηση την απορρίπτει και αποδίδει τη λάθος εισήγηση στον οργανισμό ΟΦΥΠΕΚΑ που εκείνη δημιούργησε για να προστατεύονται καλύτερα τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) δημιουργήθηκε πέρυσι με τον νόμο 4685 που εισηγήθηκε ο τότε Υυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και χαρακτηρίστηκε αντιπεριβαλλοντικός και περιβαλλοντοκτόνος. Μια από τις αιτίες για τους χαρακτηρισμούς αυτούς ήταν η κατάργηση των 36 φορέων που είχαν συσταθεί ανά την Ελλάδα για τη Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών (Ολυμπος, Πάρνηθα, Πρέσπες, Κυκλάδες κ.α.).

Ολοι οι φορείς αυτοί θα συγχωνεύονταν στον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος θα οργανωνόταν για να προστατεύει αποτελεσματικότερα από την Αθήνα το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Εναν και πλέον χρόνο αργότερα, οι φορείς ακόμη δεν έχουν συγχωνευθεί, ψυχομαχούν για να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις και ταυτόχρονα πιέζονται από την περιβαλλοντική κρίση, ενώ ορισμένοι, όπως εκείνος της Πάρνηθας, δέχθηκαν σοβαρότατο πλήγμα και από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΦΥΠΕΚΑ απεργάζεται σχέδια όπως αυτό για την επιβολή εισιτηρίου σε όσους επισκέπτονται τον Ολυμπο. Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που διέρρευσε, προτείνεται:

■ Επιβολή εισιτηρίου για δραστηριότητες όπως διέλευση, επίσκεψη, εκπαίδευση, έρευνα, επαγγελματική δραστηριότητα, επίσκεψη με μηχανοκίνητα μέσα, ορειβασία και ερασιτεχνική θήρα.

■ Το ημερήσιο ατομικό εισιτήριο είναι 6 ευρώ για κάθε εισερχόμενο. Εξαιρούνται όσοι είναι κάτω των 15 ετών και άνω των 67 και ορισμένες άλλες κατηγορίες μεταξύ των οποίων ιερείς και ιερομόναχοι με καθήκοντα εντός της προστατευόμενης περιοχής και οι επισκέπτες της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου (βρίσκεται στον πυρήνα του δρυμού) και τα οχήματά τους.

■ Το ημερήσιο εισιτήριο για μοτοσικλέτα είναι 10 ευρώ, για Ι.Χ. 12 ευρώ και για τουριστικό όχημα 70 ευρώ.

Εννοείται ότι μια επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου δεν είναι κάτι που διεκπεραιώνεται σε μία ημέρα, οπότε οι παραπάνω τιμές δεν αντιστοιχούν στο συνολικό κόστος ανά άτομο και πολλές ορειβατικές ομάδες οργανώνουν συνήθως πολυήμερες επισκέψεις.

Η δημοσιοποίηση της εισήγησης αυτής προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις καθώς διέρρευσε σε μια εποχή που οι πυρκαγιές αλωνίζουν σε δάση και εθνικούς δρυμούς και η κυβέρνηση, που αποτυγχάνει να τις σταματήσει, έχει επιβάλει πολυήμερη και οριζόντια απαγόρευση εισόδου ακόμη και στα αστικά άλση.

Την ίδια στιγμή πουθενά μέσα στο σχέδιο δεν υπάρχουν αναφορές στην ανταποδοτικότητα των πόρων που θα συγκεντρώνονται. Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου υπολογίζεται πως δέχεται ετησίως 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, οπότε τα έσοδα θα είναι αντίστοιχα. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά, για παράδειγμα, τι μέρος τους θα καταλήγει σε δράσεις προστασίας, έργα υποδομών, προσλήψεις προσωπικού. Αντίθετα, ανοίγουν πόρτες και παράθυρα για την είσοδο ιδιωτών σε δράσεις διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι ολόκληρος ο εθνικός δρυμός φυλάσσεται από μόλις επτά άτομα και μάλιστα χωρίς ανακριτικές ιδιότητες. Ευτυχώς, υπάρχουν εκατοντάδες εθελοντές συλλόγων ορειβασίας και περιβάλλοντος από τις γύρω περιοχές που προσφέρουν επικουρικά στο έργο της φύλαξης μιας τεράστιας έκτασης.

Η προστασία του Ολύμπου πάσχει επίσης στο θεμέλιό της, δηλαδή το προεδρικό διάταγμα που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια και αφορά τη λειτουργία του δρυμού. Το Π.Δ. αυτό όλο ετοιμάζεται και όλο μένει στις καλένδες, παρά το γεγονός ότι μέσω αυτού κατανέμονται οι αρμοδιότητες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και ρυθμίζονται εκκρεμότητες δεκαετιών σχετικά με τον χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών μέσα στον εθνικό δρυμό. Μια τέτοια εκκρεμότητα αφορά το στρατιωτικό πεδίο βολής που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους και έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για πρόκληση πυρκαγιών.

Αντί όμως να έρχεται προς έγκριση το προεδρικό διάταγμα για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου και να ρυθμίζεται χωροταξικά ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα στον κόσμο, η κυβέρνηση συζητά τώρα την είσοδο των ιδιωτών στα δάση μέσα από θεσμούς όπως εκείνος των «αναδόχων αναδάσωσης» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, βγαίνουν από τα συρτάρια και άλλα σχέδια, όπως αυτό για γραμμή τελεφερίκ που θα συνδέει τους πρόποδες με τα ανώτερα σημεία.

Σε σχέση, πάντως, με την επιβολή εισιτηρίου, κύκλοι της κυβέρνησης την απορρίπτουν, λέγοντας ότι αναμένουν την τελική πρόταση του ΟΦΥΠΕΚΑ, σε χρονική στιγμή που θα είναι πιο κατάλληλη και αφού μελετηθεί καλύτερα ώστε να περιλαμβάνει και το στοιχείο της ανταποδοτικότητας των πόρων που θα συγκεντρώνονται.
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !